foto: pixabay
112/Misdaad

Bankhelpdeskfraude in gemeente Hoogeveen: bejaarden de dupe

De afgelopen dagen ontving de politie meerdere meldingen van bankhelpdeskfraude in Hoogeveen. Op 22 februari kregen ze twee meldingen, een dag eerder ook al twee.
Bij één van de meldingen kon de poging gelukkig net op tijd worden voorkomen door een oplettend familielid. Die kreeg een seintje via tweestapsverificatie dat er werd ingelogd op de bankrekening van het slachtoffer. Bij de drie andere meldingen is het de oplichters wel gelukt om contant geld, sieraden en/of bankpassen te stelen. De vier slachtoffers zijn 85 jaar of ouder.
We zijn momenteel druk bezig met een onderzoek naar deze incidenten en kijken daarnaast ook of er een verband bestaat. We spreken daarvoor onder meer met de slachtoffers en andere betrokkenen en bekijken ook camerabeelden.
Elke keer was de werkwijze van de oplichters hetzelfde. Ze benaderen de slachtoffers telefonisch en doen zich voor als bankmedewerker. Door het gebruik van persoonlijke informatie van de slachtoffers winnen ze het vertrouwen. Vervolgens verschijnt er vaak iemand aan de deur die een pinpas, pincode en soms zelfs contant geld komt ophalen. Soms vragen ze ook toegang tot internetbankieren.
Ga hier niet op in en waarschuw ook de mensen om je heen voor deze werkwijze! Legitieme bankmedewerkers komen nooit aan de deur en zullen nooit telefonisch om belangrijke bankgegevens vragen. Hang dus direct op en schakel hulp in van bijvoorbeeld familieleden. Leg ook je (groot)ouders uit hoe deze oplichters te werk gaan en vertel wat ze moeten doen als ze worden benaderd.
We doen onderzoek naar de volgende incidenten:
– 22 februari tussen 17:15 en 18:00 uur aan de Curiestraat
– 22 februari rond 20:30 aan de Alteveerstraat
– 21 februari tussen 17:30 en 18:00 aan de Alteveerstraat
– 21 februari rond 12:00 uur aan De Zaaier
Heeft u meer informatie over deze incidenten? Heeft u wellicht iets verdachts gezien in de omgeving van één van bovengenoemde locaties rondom de genoemde tijdstippen? Of ben u in het bezit van camerabeelden, bijvoorbeeld van een dashcam of deurbelcamera? Neem dan contact op met de politie via 0900-8844. Liever anoniem? Doe dit dan via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen