© Foto: Martin Schonewille
112/Misdaad

27 geldezels hebben wat extra aandacht gekregen van de politie

27 verdachten gehoord, 52 verdachten die een waarschuwingsbrief kregen en 135 aangiftes behandeld. Dat is vorige week gebeurd in de week die bij de politie in het teken stond van de aanpak van geldezels in Drenthe.

Deze verdachten kunnen in verband gebracht worden met in totaal 136 slachtoffers met een schadebedrag van bij elkaar opgeteld meer dan 20.000 euro.

Geldezels zijn personen die hun bankrekening beschikbaar stellen aan criminelen, vaak voor een vergoeding. De door criminelen buitgemaakte bedragen, vaak door middel van oplichting, worden overgemaakt naar die rekeningen. Hierdoor blijven verdachten van de oplichting vaak buiten beeld.

Vaak ziet de politie dat jongeren geronseld worden of dat er bewust kwetsbare mensen benaderd worden, bijvoorbeeld mensen in geldnood. Ook als je niet door hebt dat je ingezet wordt als geldezel, ben je strafbaar.

Geef daarom nooit je bankpas aan anderen, zelfs niet aan (vage) bekenden of mensen met een goed verhaal. Blokkeer je bankpas meteen als je die verliest of als deze wordt gestolen. Maak daarnaast ook geen geld over naar rekeningnummers die je niet kent, of waarvan je niet weet wie de rekeninghouder is. Wees alert op pogingen van criminelen om je als geldezel te werven en meld dit bij de politie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen