Politiek

‘Gaat de ijsbaan/zwembadcombi nu wel of niet door?’

Hoogeveen – Gaat de ijsbaan/zwembadcombi nu wel of niet door? Het blijkt de meest gestelde vraag na het lange en bijzondere debat van de gemeenteraad van Hoogeveen van afgelopen donderdag. “We merken dat het voor veel mensen onduidelijk is wat dit debat nu heeft opgeleverd, wat het betekent”, zegt Erik-Jan Kreuze, fractievoorzitter van CDA Hoogeveen.

“Het was een moeilijk en lang debat met maar één hoogtepunt…”

CDA Hoogeveen begrijpt dat inwoners vragen stellen. Kreuze: “Het was een moeilijk en lang (6 uur en 40 minuten) debat met teleurstellingen, dieptepunten en één hoogtepunt. Het ging van het ene uiterste naar het andere, met veel herhaling en interrupties. Dat is al lastig te volgen als je eraan deelneemt, laat staan dat je ernaar moet luisteren. We vinden dat erg jammer. Dat helpt niet als we juist de inwoners meer willen betrekken bij lokale politiek en besluitvorming.”
CDA Hoogeveen had zich goed voorbereid. Dit debat volgde op een informerende ronde een week eerder. Daarbij waren onderzoekers van de Rekenkamercommissie (RKC) aanwezig. Zij deden een onderzoek voor de Raad waar ook CDA Hoogeveen mede om gevraagd had.

Door met spelregels

Tijdens het debat van afgelopen donderdag (d.d. 1 november jl.), konden alle partijen in een kort en helder betoog aangeven hoe zij er na de informerende ronde en eventueel eigen onderzoek over dachten. Namens CDA Hoogeveen voerde Peter Koekoek het woord: “We hebben ons standpunt goed voorbereid. We zijn en blijven altijd kritisch op proces en de inhoud en dat is waarom we ons voortdurend verdiepen en gerichte vragen blijven stellen. Ook ten aanzien van de uitkomsten van een ‘RKC-onderzoek’. Dat verwacht onze achterban van ons en daar kunnen zij op vertrouwen.”

Vervolgens heeft CDA Hoogeveen enkele spelregels voorgesteld voor het vervolg van het grootschalige project. Dat hebben zij gedaan in de vorm van het indienen van een motie. Met een motie mag ‘een ieder zich uitspreken over een agendapunt (inhoudelijk, procedureel en politiek) en het College/de Raad aanzetten tot een handeling.’ De motie van CDA Hoogeveen werd aan het einde van de avond aangenomen door 28 van de 31 raadsleden. Kreuze vervolgt: “Daar zijn we blij mee. Dat was dan ook wat ons betreft het enige hoogtepunt van de avond. En daarmee kunnen we ‘beter verder’ ”

Meerderheid van CDA Hoogeveen vindt Hoogeveen nog steeds de beste plaats voor een IJsbaan in Drenthe. In combinatie met een nieuw zwembad, biedt dit veel perspectief voor veel betrokken partijen. Kreuze: “Een IJsbaan/Zwembadcombinatie bouwen is nooit zonder risico’s. Er zijn zo veel factoren die meespelen en meewegen en zo veel belangen en afhankelijkheden bij een omvangrijk project als deze. Maar ook zo enorm veel kansen! Hoogeveen gaat door, met aangescherpte spelregels, we gaan voor een constructief vervolg.”

Motie CDA Hoogeveen
De ingediende motie van CDA Hoogeveen heeft als doel de verplichtingen van het College, de Raad en andere betrokken partijen bij het project duidelijker te organiseren, vast te leggen en uit te voeren. Daarmee wordt duidelijk dat het College verder kan en onder welke voorwaarden die te herleiden zijn naar vragen in juni jl. en de bevestiging door de Rekenkamer. “Onder de voorwaarde van enkele concreet gemaakte afspraken. Het is goed te ervaren dat deze motie breed gesteund wordt en dat het vertrouwen geeft om verder te gaan met het proces. Dit is de uitkomst van het debat van afgelopen donderdagavond. Had dit korter gekund? Zeker. Was het, zoals de media aangeven, een circus? Wij denken dat een bezoek aan het circus hartstikke leuk is, dus een circus was het zeker nie. Maar we zijn blij met de duidelijkheid.”

15 gedachten over “‘Gaat de ijsbaan/zwembadcombi nu wel of niet door?’

 • kreuze: “Het was een lang en moeilijk debat”. Verder merkt hij op dat zelfs de raadsleden het niet altijd allemaal begrijpen. Kreuze heeft daar gelijk in. En nu komt het CDA met een lang en moeilijk geschreven stuk. En hij doet dat ook nog eens via een journalistiek medium. Denkt de heer Kreuze nu echt dat dit gaat helpen?

 • Je moet het zo zien Jopie,
  De mensen die nog steeds bezig zijn om Kleine Bols te realiseren,
  lopen steeds dichter naar een ravijn toe, en dan is het plons … te laat!

  Hoogeveen kan al die miljoenen maar één keer uitgeven, die kunnen ze beter gebruiken voor andere zaken, want die ijsbaan voegt totaal niets toe, en gaat alleen maar meer en meer geld kosten!
  Door de hoge onderhoudskosten en de lage bezoekersaantallen,
  zal het waarschijnlijk uitlopen op een faillissement in de nabije toekomst!

  Een nieuw -binnen en buiten- zwembad koesteren de inwoners wel heb ik begrepen!

 • De beslissing om een ijsbaan te bouwen was al genomen Aurosonic dus gewoon bouwen nu!
  Een nieuw zwembad zou pas in/na 2020 aan de orde komen.

 • MMO7 … Het zal voor jou altijd een droom blijven!
  Want de ijsbaan is van de baan .. en de beslissing is hartstikke fout bevonden 😉

  • Waar staat dat Aurosonic?
   Voor mij persoonlijk maakt het me niet uit, ik schaats niet (meer) maar door een aantal zeurpieten moet een genomen besluit maar worden teruggetrokken?
   Politieke spelletjes!

 • MMO7 .. Toen de BAM zich terugtrok, wist ik het al !!!
  Die 4 miljoen kan HGV eigenlijk niet ophoesten.
  En ze zitten al zo krap bij kas! Tsja .. de Tamboer kost al jaren meer dan dat het oplevert.
  Ook willen ze de Hoofdstraat nogmaals vernieuwen tot ik weet niet meer wat ??
  Komt er nu meer of minder water ?? Nou één ding scheelt, meer water kost niet zoveel, alleen bevroren water schijnt enorm duur te zijn, maar daar weten de heren inmiddels alles van haha 🙂

  • Wat denk je dat een zwembad kost Aurosonic en het op temperatuur brengen/houden van het water?
   Denk je dat de pompen etc. om het water te zuiveren niks kosten?
   Het huidige zwembad kost de gemeenschap elk jaar veel geld, elk jaar dik verlies, denk je dat dat veranderen gaat?

   • Ik denk dat een nieuw zwembad met nieuwe apparatuur goedkoper is in bedrijf ten opzicht van het huidige, waardeloze, zwembad. Mijn kinderen hebben, veertig jaar na mij, in exact hetzelfde zwembadje zwemles gekregen!

   • Een nieuw zwembad is niet goedkoper Eddie en het is zonde van het geld wat een paar jaar uitgegeven is aan het compleet vernieuwen/verbeteren van de hele installatie.
    40 jaar geleden was er alleen het kleuterbad, het bad met de duikplank en het wedstrijdbad, meer was er niet. Er is nadien behoorlijk verbouwd en is het buitenbad afgebroken.
    Ik weet dat omdat ik er toen werkte!
    De kinderen van jou zullen er net zo goed zwemmen hebben geleerd als jij 40 jaar geleden neem ik aan?

   • Ik zeg niet dat een nieuw zwembad goedkoper is, ik zeg dat de apparatuur goedkoper in bedrijf is. Die apparatuur wordt namelijk met het jaar energiezuiniger etc. En je hebt het zwembad van toen prima omschreven en ik weet dat omdat ik daar gezwommen heb. De veranderingen die nadien zijn toegebracht hebben in mijn ogen bijzonder weinig toegevoegd aan het geheel. Het is en blijft een saai zwembad. Mijn kinderen willen daar helemaal niet zwemmen, die willen naar Meppel etc. En ik geef ze groot gelijk.

   • Ik kan niet anders dan jouw kinderen daarin gelijk geven Eddie, het zwembad hier is geen zwemparadijs!
    De beoogde ijsbaan zou ook energie zuinig/neutraal worden gemaakt en het aantal liters water dat bevroren moet worden zal minder zijn dan het aantal liters water dat verwarmt moet worden in het zwembad dus zo goedkoop is dat nou ook weer niet.

 • Volgens de reacties op de stelling van 17 oktober bij rtvDrente waren de zeurpieten flink in de meerderheid. ..

  Hoogeveen moet stoppen met het ijsbaanplan (Afgesloten)
  Eens 86.31% (2,838 stemmen)
  Oneens 13.69% (450 stemmen)
  Totaal aantal stemmen: 3,288

 • MMO7 … Om een lange baan verhaal kort te maken:
  Het hele hebberige plan is compleet mislukt!

  Einde discussie!

 • Helaas moet je constateren dat het een prestige strijd is geworden. Als ik zo lees komt de gemeente ruim €650.000 tekort met parkeerinkomsten. Ze willen die verhogen zodat het gat gedicht kan worden. Komen er nog minder klanten naar het centrum……… Je moet prioriteiten stellen, dus helaas geen ijs/zwem complex, maar vrij parkeren!!!!!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: