Algemeen

Echtpaar de Vries-De Jong viert hun 60 jarig huwelijk

Echtpaar de Vries-De Jong viert hun 60 jarig huwelijk

Hoogeveen-Echtpaar De Vries viert hun 60 jarig huwelijk, Namens de Gemeente Hoogeveen bracht de burgermeester Karel Loohuis vandaag het echtpaar een bezoek.

Het echtpaar heeft 60 jaar geleden elkaar ontmoet in Koudum. Mevr. de Jong kwam weer in Koudum wonen, was 15 jaar. en dhr. de Vries was 16 jaar.
Op zondagavond liepen de jonge lui op de hoofdstraat in Koudum heen en weer. Daar sloeg de vonk over.

Toen dhr. de Vries 18 werd moest hij in militaire dienst. Daar kwam hij bij het korps van de militairen terecht. Dhr. de Vries was een goede bugelspeler. Mevr  de de Jong was ziekenverzorgster in het verpleeghuis te Joure.

Na 3 jaar verkering trouwden ze op 17 oktober 1962. Er moest getrouwd worden, want er was een baby op komst. Dhr. de Vries deed op dat moment de HBS maar moest stoppen van zijn schoonvader. Hij kon nu beter gaan werken/ geld verdienen. Dat deed je dan ook maar in die die tijd. Op 18 maart  1963 werd dochter Sonja geboren. Fam. de Vries woonden in de tot woonkamer en slaapkamer omgebouwde winkel van beppe Sietske ( moeder van pa).

Dhr. de Vries solliciteerde bij een Heereboer in Zuurdijk in het voorjaar van 1964. Daar hielp hij op het land. Ze woonden in een klein arbeiderswoninkje naast de Heereboer. Hier werd in september dochter Els geboren. Mevr. de Vries hielp mee appels plukken en bollen pellen. In dezelfde periode volgde hij een opleiding aan de land- en tuinbouwschool in Paterswolde. Op de motor ging hij hiernaar toe. Ook hier speelde dhr. de Vries in een muziekkorps in Leens.

In 1967 verhuisden ze naar Heerenveen. Dhr. de Vries had zijn opleiding afgerond en solliciteerde bij de groenvoorziening. Hier werd dochter Marjan geboren. Wederom was dhr. de Vries lid van een muziekkorps.

In 1969 kwam er een mooie baan voorbij in Ten Boer. Ze verhuisden opnieuw naar het Groningerland. Dhr .de Vries werd voorman bij de groenvoorziening en werd weer lid van een het muziekkorps. In Ten Boer werd hun dochter Agnes(1970)geboren. In de avonduren studeerde dhr. de Vries tuintechniek. Op hun kleine slaapkamertje was een studeerplek gecreëerd. In deze periode ontstond de liefde voor roofvogels. Een gewonde roofvogel werd door dhr. de Vries weer opgelapt.

Met dit diploma op zak solliciteerde hij op een functie als hoofdopzichter bij de groenvoorziening in Hoogeveen. Een vacature die mevr. de Vries voorbij zag komen. Als ‘blazer’ bij het muziekkorps Wilhelmina was hij ook zeer welkom. Ze kwamen in de nieuwe wijk Krakeel aan de Neptunus te wonen in de zomer van 1973.

In maart 1975 werd de boerderij aan de Zuidwoldigerweg bewoont door de fam. de Vries Nu ook wel boerderij ‘de Havik’ genoemd. Hier ontstond de vogelopvang ‘stichting Vogelasiel  De Havik’ voor zieke en gewonde vogels. Dit hebben ze jarenlang gedaan. Achter in de tuin waren meerdere vogelverblijven. Mevr. de Vries was in deze tijd oppas oma voor haar kleinkinderen maar ook voor andere gezinnen. In Hoogeveen hebben zij zich uiteindelijk gesetteld.

Op de boerderij is (eindelijk) zoon Jan Wieberen geboren(1978).

De liefde voor roofvogels groeide uit tot een hobby als valkenier. Op de boerderij was hier ruimte voor. Achter in de tuin stonden meerdere volières .Hij is jarenlang voorzitter geweest van de valkeniers vereniging Adriaan Mollen. Jaarlijkse  Jachtvakanties naar Schotland en zelfs een keer naar Dubai  waren mooie uitjes.

Na 40 dienstjaren stopte dhr. de Vries in 2002 als hoofdopzichter buitendorpen Hoogeveen.  Hij zat in de werkgroep Natuur en Milieu van Stichting Stedenband Martin in Slowakije. Regelmatig werd er een bezoek gebracht aan het natuurgebied. Sluitstuk van het project was bescherming van de Steenarend in het Nationaal park Grote Patra.

Inmiddels zijn ze opa en oma van 14 kleinkinderen en pake en beppe van 4 achterkleinkinderen. Een rijk bezit.

Foto: Paula Bansema

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen