Sport

Jeugddamster Lisa Scholtens pakt felbegeerde WK-ticket

Kortrijk / Hoogeveen –  In het Belgische Kortrijk werd van 3 t/m 9 oktober het Europees kampioenschap gehouden voor mannen en vrouwen. Vijf leden van de Hoogeveense damclub deden hieraan mee: de gebroeders Maikel en Zainal Palmans, jeugddamster Lisa Scholtens en de eerste tientalspelers Keita Desmet uit België en Natalia Sadowska uit Polen. Het EK was tegelijkertijd een kwalificatie voor het WK 2023 in Curaçao van 28 september t/m 13 oktober.

Kansen voor de Europese titel bij de mannen was voor de Hoogeveense dammers een utopie. Het 45 tellende deelnemersveld werd gedomineerd door tal van grootmeesters en TeamNL. Jan Groenendijk werd kampioen, Jitse Slump werd tweede en Roel Boomstra, die een mooie eindsprint had, pakte het brons. Maikel Palmans speelde een sterk toernooi en eindigde op een 14e plek. In de laatste ronde versloeg hij de Nederlandse grootmeester Ron Heusdens met een aanval. Keita Desmet werd 22e dankzij sterke remises tegen grootmeesters Arnaud Cordier uit Frankrijk en Artem Ivanov uit Oekraïne. Zainal Palmans speelde een wisselvallig toernooi en werd met een gemiddelde score 28e.

Natalia Sadowska voor het eerst Europees kampioen
In de voorlaatste ronde stond Natalia Sadowska nog op een derde plek. Doordat ze zelf in de laatste ronde haar landgenote Arleta Flisikowska naar de pijnbank bracht, moest zij in spanning afwachten op wat haar concurrenten deden. Haar concurrenten deden precies wat ze moesten doen, namelijk remise spelen in de laatste ronde. Dit is voor haar de eerste Europese titel in haar damcarrière. Zij heeft wel al twee wereldtitels op haar naam staan. Sadowska plaats zich hiermee voor het WK van volgend jaar. Tweede werd de Poolse Marta Bankowska en derde Viktoriya Motrichko uit Oekraine. “Het was een spannend toernooi voor mij. Er waren sterke spelers en zo weinig WK-tickets te verdelen. De concurrentie was een enorme uitdaging. Ondanks wat gemiste kansen in enkele partijen, geloofde ik in mijzelf en bleef ik geduldig wachten op mijn kansen. Gelukkig werd mijn geduld beloond.”

Lisa Scholtens gaat ook naar het WK
De Hoogeveense jeugddamster Lisa Scholtens (17 jaar) deed voor het eerst mee aan het EK voor vrouwen. Het niveauverschil tussen de jeugd en de volwassenen en het zware wedstrijdprogramma was even wennen voor haar. Negen rondes lang moest er voor elk punt gestreden worden en dat deed zijn met verve. In de laatste ronde had zij genoeg aan een punt om zich te kwalificeren voor het WK Vrouwen. Het punt moest dan wel gehaald worden tegen topdamster Viktoriya Motrichko uit Oekraïne. Scholtens kwam gunstig uit de opening en kreeg een aanval op het bord. Motrichko had het moeilijk om tegen de aanval te spelen en kwam langzamerhand onder druk te staan. In het late middenspel wist Scholtens een schijf af te snoepen van haar opponente. Even leek zij de partij te winnen, maar Motrichko verdedigde zich kranig voor een punt. Met dit resultaat eindigde ze op een prachtige 9e plaats met 10 punten. Scholtens was de beste Nederlandse damster en mag voor Nederland uitkomen op het WK Vrouwen. Nog nooit in de Nederlandse damhistorie heeft een jeugddamster weten te plaatsen voor het allerhoogste podium bij het vrouwendammen. “De eerste twee rondes gingen goed, maar daarna kreeg ik een dipje. Ronde drie en vier verloor ik, terwijl ik goede kansen en toch verloor. Na deze twee nederlagen ging het stukken beter. Ik had niet verwacht om me meteen op mijn eerste EK voor het WK te kwalificeren, dus dat dit me wel is gelukt is heel fijn. Het WK is nog wel heel ver weg, maar toch heb ik er al heel veel zin in.”

Verslag: Zainal Palmans

Foto: Carola van Kelckhoven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen