Sport

Damclub Hoogeveen na ruime overwinning koploper in ereklasse 

Damclub Hoogeveen na ruime overwinning koploper in ereklasse 

Hoogeveen-Het onlangs gepromoveerde eerste team van damclub Hoogeveen is het ereklasseseizoen erg goed begonnen. Nadat het tiental de eerste ronde al met grote cijfers had gewonnen, bleken de Drentse dammers ditmaal een paar maten te groot voor DES Lunteren: 15-5. Door de sterke resultaten uit de eerste twee rondes gaat damclub Hoogeveen aan de leiding in de koningsklasse van het dammen.

Door Michel Stempher

Tot kort voor de wedstrijd was het nog onduidelijk wie de tiende speler van damclub Hoogeveen zou zijn. Rick Hakvoort voelde zich echter fit genoeg om te spelen en trof in Henk Klarenbeek de sterkste van de tegenstanders. Een lastige wedstrijd dus, op papier. Hakvoort besloot om deze reden een rustige opbouw te kiezen in de beginfase, maar Klarenbeek zocht al snel de complicaties op. Deze complicaties pakten goed uit voor Hakvoort, want Klarenbeek zag geen andere oplossing meer dan het uitvoeren van een combinatie naar dam voor beiden. De dam van Klarenbeek ging er vervolgens direct af, waardoor Hakvoort de winst opstreek. Klaas Hendrik Leijenaar had hiervoor al een schijf gewonnen van Bert van Harten door een eenzame voorpost op te peuzelen. In de afwerking maakte Leijenaar geen fouten meer: 4-0.

Natalia Sadowska lootte in Job van Goudoever de grote onbekende van Lunteren. In de eerste ronde liet Van Goudoever al zien over goede damkwaliteiten te bezitten, dus Sadowska benaderde de partij met uiterste concentratie. In het middenspel koos de Poolse voor een aanvallende opzet welke haar tegenstander te machtig werd. Hierna deden de gasten eindelijk iets terug. Ronald van de Beek haalde een uiterst geraffineerde doorbraakcombinatie uit tegen Martijn Vissers en leek op winst af te stevenen. Vissers koos echter voor de juiste verdediging en sleepte nog een punt uit het vuur: 7-1.

Zainal Palmans speelde een complexe wedstrijd tegen Peter Hoogteijling. In de opening zocht Palmans de spanningen op door het plaatsen van een hoge actieve randschijf. De randschijf won naarmate de wedstrijd vorderde aan kracht en doordat het centrum van Hoogteijling steeds dunner werd, bleek de stelling niet meer te verdedigen voor de dammer van Lunteren. Teamcaptain Michel Stempher speelde een sterke wedstrijd tegen Coen Bommel. Vanuit de opening koos hij voor de aanval, en door tweemaal een sterke centrale ruil te nemen werd de positie van Stempher krachtiger en krachtiger. Op het einde kon Bommel zich nog verdedigen, maar hij vond in een lastige stand niet het juiste plan. Hiermee was de teamwinst voor Hoogeveen al een feit: 11-1.

Roland Kreeft trof in Paul Wijninga een speler die gezien het speelplan wel tevreden leek met een puntendeling. Kreeft probeerde van alles, maar hij kwam niet door de sterke verdediging van zijn opponent heen. Wouter Sosef had de gehele partij het beste van het spel tegen Stijn Overeem. Doordat Overeem de juiste zetten bleef spelen, was ook hier remise het resultaat. Nick Waterink creëerde na veel geduld groot voordeel tegen Mark Sanders. Waterink zette dit om in winst door eerst naar een voordelig eindspel toe te spelen en door erna een geniepige damvangst in de stand te vlechten. Maarten Wichgers was als laatste nog bezig tegen Erwin van Hierden. Wichgers stond de hele wedstrijd onder druk. Op het moment dat het grootste gevaar wel geweken leek, ging Wichgers toch nog in de fout. Van Hierden zorgde hierdoor voor een iets draaglijkere eindstand voor de gasten: 15-5.

Damclub Hoogeveen gaat door deze grote overwinning op bordsaldo aan de leiding in de ereklasse. WSDV Wageningen volgt op de voet met slechts één bordpunt minder. Over twee weken staat de kraker tussen Hoogeveen en Wageningen op het programma. De wedstrijd start dan om 12 uur in Het Knooppunt.

Foto: Zainal Palmans

 

 

Geef een reactie