Algemeen

Kinderen repareren knuffels en maken telefoontasjes

Kinderen repareren knuffels en maken telefoontasjes

Hoogeveen-Vier weken lang helpen (groot)ouders de kinderen van Montessorischool Het Element met het hergebruiken en repareren van oud textiel. De school doet mee aan de Textielrace, waarmee de kinderen op een leuke en leerzame manier oude kleding en textiel inzamelen en leren hoe ze hier duurzaam mee om kunnen gaan.

Leuk om zelf knuffels te repareren

Op vrijdagmiddag worden de naaimachines klaargezet en allerlei kapotte knuffels en kledingstukken worden verzameld. Een maand lang helpen moeders en oma’s de kinderen hun knuffels en kledingstukken te repareren. Voor het repareren van knuffels moet door de kinderen ook naald en draad ter hand worden genomen. Als het dan lukt geeft dat extra voldoening. Groep 7-leerling Teun Oskam: “Ik heb twee knuffels van mijn zusje gerepareerd. Daar is ze vast blij mee.” Ook worden er van oude kledingstukken leuke en handige nieuwe dingen gemaakt, zoals handtassen en telefoontasjes. Moeder Annemiek Smegen: “Het is zo mooi om te zien hoe de kinderen elkaar helpen en hoe trots ze zijn op het resultaat!”

Buurtbewoners worden bij de actie betrokken

De reparatie van textiel is onderdeel van de Textielrace. Hierbij strijden verschillende scholen in Hoogeveen en De Wolden om zoveel mogelijk textiel in te zamelen. Tijdens de race leren kinderen op een interactieve manier over onderwerpen als consuminderen, de impact van de textielproductie op mens en milieu, reparatie, hergebruik en recyclen. Wist u bijvoorbeeld dat meer dan 60% van ons ‘oude’ textiel verdwijnt in verbrandingsovens? Het meeste textiel is goed genoeg voor hergebruik of om gerecycled te worden.

Buurtbewoners worden bij het project betrokken. Zij kunnen hun kapotte en niet meer gedragen kleding en ander textiel aanbieden op www.textielrace.nl. Leerlingen komen het dan aan huis ophalen. Ook kunnen zakken met oude kleding en textiel naar de school worden gebracht aan de Karn 5 in Hoogeveen.

Geef een reactie