Algemeen

Relatief weinig bibliotheeklocaties in Drenthe

 In Drenthe zijn relatief weinig bibliotheeklocaties. Iedere bibliotheek wordt gedeeld met gemiddeld 30.755 Drenten, wat meer is dan landelijk gemiddeld. Omdat de bibliotheek een steeds grotere maatschappelijke functie krijgt, lijkt het vervullen van deze rol voor Drentse bibliotheeklocaties minder haalbaar dan elders in Nederland. Zo concludeert thuisstudieplatform Laudius op basis van een inventarisatie onder 141 Nederlandse bibliotheekorganisaties en CBS-data.

De bibliotheek krijgt een steeds grotere maatschappelijke functie, zoals het bevorderen van digitale vaardigheden en taalvaardigheid. Voor het maatschappelijke aanbod van bibliotheken hebben gebruikers geen abonnement nodig. Gemiddeld is er in Nederland voor iedere 22.197 omwonenden een bibliotheeklocatie, maar niet in iedere regio delen inwoners hun bibliotheek dus met evenveel anderen.

Bibliotheken hebben steeds minder leden
Sinds de eeuwwisseling is het aantal bibliotheekleden in Nederland afgenomen met zo’n 20%. Slechts van een kwart van de huishoudens is nog minimaal één gezinslid aangesloten bij een bibliotheek.

Dit percentage is in Drenthe met 30,5% meer dan gemiddeld. In de gemeenten Tynaarlo (36,5%), De Wolden (33,2%) Midden-Drenthe (32,2%) zijn de meeste huishoudens nog lid van een bibliotheek. In de gemeente Emmen ligt het percentage het laagst, daar is nog 27,6% van de huishoudens aangesloten.

Abonnement kost gemiddeld € 50,33 in Drenthe
Een basisabonnement bij een Drentse bibliotheek kost gemiddeld € 50,33 per jaar. Ter vergelijking: een gemiddeld abonnement in Nederland kost € 41,67 per jaar. Leden zijn dus relatief duur uit.

De hoogte van een lidmaatschap verschilt binnen Drenthe sterk per regio. Leden van de Bibliotheek Emmen zijn het goedkoopst uit en betalen slechts € 49,50. De Bibliotheek Hoogeveen rekent met € 52 het hoogste tarief voor hun leden.

Benieuwd naar hoe uw gemeente zich weerhoudt? Meer informatie is te vinden op: https://www.laudius.nl/onderzoek-bibliotheken-in-nederland-2022

Geef een reactie