Stichting Sinterklaas van Hoogeveen zet er een punt achter en stopt

Nadat het Sinterklaasfeest in Hoogeveen meer dan 10 jaar verbonden was aan Monique Oost is daar in 2022 een einde aan gekomen. Met haar team van Stichting Sinterklaas van Hoogeveen verzorgde Monique jarenlang de intocht in het centrum van Hoogeveen. Ook organiseerde diezelfde stichting jarenlang het Klooster van Sinterklaas, de Stad van Sinterklaas waarbij de Goedheiligman residentie hield in o.a. Het Klooster, de voormalige Rabobank en de laatste jaren in theater De Tamboer.

Mede doordat de maatschappij veranderd, maar ook omdat Monique het na 10 jaar Sinterklaashuis wel genoeg vond, heeft zij samen met haar team besloten er een punt achter te zetten.

Het afscheid was al eerder aangekondigd. Ongeveer na 8 jaar werd al bekend dat er gezocht moest worden naar een eventuele opvolger. Die bleek nog niet zomaar voorhanden. Het organiseren van een intocht, theaterstuk en Sinterklaashuis vergt nou eenmaal wel wat inzet in geld en tijd. Onderschat ook het netwerk niet om de benodigde diensten voor elkaar te krijgen. Sponsoren willen best meedoen, maar dan moet je ze wel weten te vinden immers.

Door corona veranderde er ook het één en ander in de plannen, maar dit jaar stoppen we er echt mee, aldus Monique. We hebben vorig jaar nog met veel plezier de intocht verzorgd. Weliswaar in een andere vorm dan het publiek gewend was, maar er was tenminste een intocht. Daarmee hebben we ook laten zien dat we kunnen meebuigen met onvoorziene omstandigheden.

We hebben het altijd voor de kinderen gedaan. Natuurlijk ook met ons eigen plezier. Want zonder dat je er zelf lol aan hebt, is een dergelijk evenement onmogelijk te organiseren. Je kan dit niet in geld uitdrukken of beredeneren. Het Sinterklaasfeest is een gevoel en wij hebben dat aan de kinderen willen overbrengen. We hebben ze groot zien worden, want velen kwamen al jaren bij ons. Eerst als kleuter in de laagste groep en later als oudste broertje of zusje met de rest van het gezin.

Hoe het Sinterklaasfeest er in de toekomst uit komt te zien, is ook voor ons een raadsel, zegt Monique. Omdat wij ons er verder niet meer mee bemoeien, weten we ook niet meer dan het publiek. We hopen wel dat de kinderen een mooi feest krijgen en dat ze kunnen terugkijken op mooie herinneringen. Wij hebben het altijd gedaan voor de rode wangetjes, de magie en het plezier bij die kleintjes. Gezien onze trouwe achterban aan vele vrijwilligers denken we zeker dat we de afgelopen jaren iets hebben toegevoegd in Hoogeveen.

Of ik nog een anekdote heb, vraagt Monique. Meerdere, maar ik heb natuurlijk met Sinterklaas afgesproken om daar niets over te zeggen. Een kleintje dan. Ik kan verklappen dat de decembertijd me elk jaar een nieuwe telefoon kostte. Na 5 december kon ik steevast elk jaar de oude wegdoen, omdat die compleet was vastgelopen door de vele foto’s, video’s, appjes en andere berichten.

Verder noemt Monique geen namen, omdat ze anders mensen te kort zou doen. Maar denk erom, ik mag dan misschien wel het gezicht of de naam, horend bij het Sinterklaasfeest in Hoogeveen zijn. We hebben dat altijd als groep gedaan. Want zonder mijn vrijwilligers vóór, maar ook zeker achter de schermen hadden we dit nooit kunnen doen. Maar he allerbelangrijkste zijn toch echt die kleintjes. Het was ons al die jaren daar om te doen. Het plezier, de herinneringen. We hopen echt dat de nieuwe organisatoren ook daar aan denken. Want zonder publiek heb je geen feest!

Er zal 12 november wel een intocht zijn volgens ingewijden, maar bij de redactie is hier (nog) geen informatie over binnengekomen van de desbetreffende organisatie.

Deel dit bericht!

Geef een antwoord