Lisa Scholtens pakt het brons op NK vrouwendammen

Hoogeveen – Het Nederlands kampioenschap dammen voor vrouwen is zondag in Het Klooster ten einde gekomen. De Hoogeveense damster Lisa Scholtens maakte een schitterend debuut op het hoogste nationale niveau door brons te pakken. Een prachtige prestatie voor de pas 17-jarige damster. Kampioen werd Laura Timmerman uit Amersfoort en de tweede plek wat voor Luise Gabbert uit Bennekom.

De hele week werden er twee NK’s gehouden in Hoogeveen. Zo speelden 10 topdamsters een rondtoernooi van negen partijen. Ook werd er tot en met vrijdag een promotiegroep gehouden met zes damsters. Hier werd de Hoogeveense Elise Schouten Nederlands kampioene. De topdamsters speelden tot en met zondag. Damclub Hoogeveen was goed vertegenwoordigd met twee deelneemsters. Ook de organisator-speelster Nicole de Vries deed hier aan mee. Ze speelde een sterk toernooi, maar kreeg op de zaterdag een flinke tegenslag met twee zure nederlagen. Dit kostte haar heel veel punten om nog kans te maken voor een podiumplek. Desondanks was ze weer opdreef in de laatste ronde tegen Rianka van Ombergen. Met een verwoestende aanvalsstrategie kreeg ze haar tegenstander plat. De stand was positioneel gewonnen, maar de winstvariant werd niet gevonden door de Hoogeveense. De Vries werd uiteindelijk zesde met acht wedstrijdpunten.

Mooiste combinatie

Meer geluk was er voor Scholtens. De voormalige wereldkampioene sneldammen bij de jeugd was tactisch slim op het NK. Zo schitterende ze met twee prachtige combinaties tegen Gabbert en Munkhtuya Nasanbayar. De partij tegen Gabbert werd door de live-streamers onder leiding van Rick Hakvoort bekroond tot hoogtepunt van het NK. De damster van de Hoogeveense damclub haalde een vernietigende combinatie uit met een heuse tienklapper over twee zetten. Deze combinatie. werd door de hoofdsponsor Basalt beloond met de combinatieprijs. In de achtste ronde sloeg ze weer combinatief toe met een verrassende dubbele combinatie naar dam tegen Nasanbayar. In de laatste ronde maakte ze nog goede kans op de titel. Wel moest er dan geworden worden van Sarah Rijgersberg. Daarnaast moest Timmerman niet winnen. Beide voorspellingen kwamen niet uit. Scholtens speelde remise na het missen van een enorme winstkans en Timmerman won haar partij. Toch kan Scholtens tevreden zijn met een derde plek.

Veel media-aandacht

De Hoogeveense organisatie, onder leiding van Vera Brunink en Jasmijn Scholtens, kan tevreden zijn over het NK. “We organiseerde voor het eerst dit toernooi en de spelers waren erg te spreken over de organisatie”, zegt toernooidirectrice Brunink. “Het was niet alleen een spannende damweek, maar ook een leuk toernooi met veel spektakel.” Organisator Jasmijn Scholtens vond het prachtig dat het NK veel media-aandacht kreeg. “De damsport en het vrouwendammen heeft deze week zich mooi geprofileerd. Dagelijks was er verslaggeving van lokale en regionale pers. Daarnaast haalden we nog eens het NOS-journaal. Hoe vet is dat!” Ook in 2023 en 2024 vindt het NK plaats in Hoogeveen.

Sytze Spijker Nederlands kampioen aspiranten

Tijdens dit NK werd er in ’s-Gravenszande het NK aspiranten gehouden met drie Hoogeveense jeugdspelers. Sytze Spijker werd verrassend Nederlands kampioen. Spijker speelde een heel sterk toernooi en won een spannende barrage van Matheo Boxum uit Emmeloord en clubgenoot Roland Kreeft. Spijker behaalde met deze titel zijn eerste grote jeugdprijs.

 

Foto: Jasmijn Scholtens

Op de foto: Lisa Scholtens

Verslag: Zainal Palmans

Deel dit bericht!

Geef een antwoord