Sport

NK dammen voor vrouwen 4-10 juli 2022 in Hoogeveen

HOOGEVEEN – Het dammen voor meisjes en vrouwen heeft een enorme boost gekregen in Nederland door de nieuwe damvereniging ‘DroomDamsters’. Met de organisatie van het Basalt Nederlands Kampioenschap dammen voor vrouwen willen zij een prachtig podium bieden aan de Nederlandse topdamsters. Het NK vindt dit jaar plaats in het Drentse Hoogeveen. Er wordt gespeeld van 4 – 10 juli op een historische locatie: het klein theater De Kubus in Het Klooster. DroomDamsters neemt het stokje over van Stichting Damevenementen Zeeland die maar liefst 15 keer dit NK hebben georganiseerd. Het NK valt onder auspiciën van de Koninklijke Nederlandse Dambond (KNDB) in samenwerking met de Drentse Dambond (DDB).

DroomDamsters
De damvereniging DroomDamsters is vorig jaar opgericht en zij heeft als doel om het meisjes- en vrouwendammen te stimuleren en promoten. Dit doet zij samen met haar leden, sponsors en partners. DroomDamsters organiseert regelmatig damactiviteiten, zoals de terugkerende Grand Prix: een damdag met alleen maar damsters. DroomDamsters wil, mede met de organisatie van dit NK, meer meisjes en vrouwen stimuleren om te gaan dammen. De uitvoering ligt in handen van twee jonge Hoogeveense dames: Vera Brunink (18) en Jasmijn Scholtens (19). Toernooidirectrice Brunink heeft er al zin in: “Ik vind het enorm leuk dat wij het NK mogen organiseren in Hoogeveen. Ik kijk ernaar uit om de Nederlandse top te ontvangen en te zien spelen. Wij zorgen dat het een geweldige, sportieve en plezierige week wordt.”

Veel routiniers
Het NK wordt een prachtig spektakel met veel strijd. Er is een sterk deelnemersveld met een leuke mix van routiniers en jong talent. Zij spelen allen 9 rondes in een rondtoernooi. De huidige Nederlands kampioene, MIF Vitalia Doumesh (57) uit Alkmaar, is ook van de partij. Doumesh is één van de meest ervaren speelsters van het gezelschap. Zij heeft maar liefst vier nationale titels op haar naam staan. Op internationaal vlak doet ze actief mee met de wereldtop. Een andere routinier, MFF Jacqueline Schouten (57) uit Velserbroek, doet voor de 18e keer mee. Ze is al een aantal keren tweede en derde geworden. De nationale titel mist nog op haar trofeeënlijst. MFF Laura Timmerman (29) uit Amersfoort viert dit jaar haar jubileum. Zij speelt dan voor de 10e keer mee. Timmerman heeft, na Doumesh, de hoogste rating en zint al een tijdje op de Nederlandse titel. In 2017 wist zij brons te behalen. Ook keren Sarah Rijgersberg (36) uit Rijswijk en MFF Rianka van Ombergen (35) uit Heinkenszand na een lange periode weer terug op het NK. Rijgersberg werd in 2005 derde. Van Ombergen had in 2010 evenveel punten als de nummer twee, maar door ouderwetse criteria eindigde ze als vierde. Voor het eerst doet Munkhtuya Nasanbayar (41) mee. Van oorsprong komt zij uit Mongolië, maar ze woont en speelt inmiddels al jaren in Nederland. Zij was enorm blij toen ze van de KNDB een persoonlijke uitnodiging kreeg om deel te nemen. De Leeuwardense is in 2000 op het WK Junioren tweede geworden.

Jong talent debuteert
Maar liefst vier damsters maken hun debuut op het NK. Zo gaan de twee Hoogeveners MFF Nicole de Vries (18) en CMFF Lisa Scholtens (17) een thuistoernooi spelen. Beiden hebben veel nationale jeugdtitels achter hun naam staan en ook op internationaal vlak horen zij bij de top. De Vries, tevens voorzitster van DroomDamsters en medeorganisator van het NK, is voormalig Europees kampioen sneldammen en vorig jaar werd zij derde op het wereldkampioenschap. Scholtens werd vorig jaar niet alleen derde op het WK, maar is ook de huidige wereldkampioene sneldammen. De 16-jarige Luise Gabbert uit Bennekom draait al 10 jaar mee op het hoogste niveau bij de jeugd. In 2018 werd ze Nederlands kampioene bij de pupillen meisjes. Gabbert heeft regelmatig aan een EK en WK meegedaan. Haar beste prestatie was een vijfde plaats op het EK. Tanya-Marie Cnossen (14) uit Eindhoven is de jongste deelneemster die haar debuut gaat maken op het NK. Zij damt inmiddels ongeveer 8 jaar. Bij de jeugd is zij driemaal Nederlands kampioen geworden en derde bij het WK sneldammen in 2018.

NK B-categorie
De KNDB heeft enkele vernieuwingen doorgevoerd. Zo wordt er voor het eerst een NK B-categorie gehouden: het Proost Management NK Vrouwen. Zes damsters spelen van 4 tot en met 8 juli hun eigen rondtoernooi. De winnaar promoveert volgend jaar naar de A-categorie. Ook hier zien we een gebalanceerde mix tussen jong en oud. Er zijn drie ervaren damsters: Barbara Graas (70), Iepie Poepjes-Koopman (74) en Nicole Schouten (63). De jongere generatie wordt vertegenwoordigd door Elise Schouten (15), Charell Schuller (15) en Rosanne Steenblik (13).

Live te volgen
Alle partijen worden op live-borden gespeeld. Thuiskijkers kunnen alle gespeelde zetten op de voet volgen. Bij de live-partijen loopt er ook een analysegrafiek mee om de (gemiste) kansen weer te geven. Van maandag tot en met woensdag zal er een toernooiuitzending worden gemaakt door de energieke damstreamers MF Rick Hakvoort en MF Steven den Hollander. Zij bespreken de partijen na en geven commentaar op een laagdrempelige manier zodat iedereen het kan volgen. Op vrijdag, zaterdag en zondag wordt er live-commentaar gegeven bij de partijen. Dan is de Hoogeveense dammer MF Nick Waterink ook commentator. Uiteraard stelt de organisatie de speellocatie gratis open om een bezoekje te brengen aan de damsters.

Side-events
Met de samenwerking van Fitter Brein worden tijdens het NK ook maatschappelijke activiteiten opgezet. Dinsdag 5 juli om 10:00 uur vindt de eerste terrasdamactiviteit plaats voor bewoners van Hoogeveen, in samenwerking met Stichting Welzijnswerk Hoogeveen (SWW). Deze activiteit vindt tot en met augustus elke dinsdag plaats bij het gezellige Grandcafé Marron. In de middag om 14:30 komen de bewoners van Kloosterstaete (de ZorgZaak) op bezoek in het Klooster voor een damclinic. Op zaterdag 9 juli om 11:00 uur is er een sponsordag. Alle sponsors van het NK worden hiervoor uitgenodigd. En op zondag 10 juli om 11:00 uur wordt er een online damtoernooi georganiseerd door DroomDamsters op het platform Lidraughts.org. Alle leden van DroomDamsters worden hiervoor uitgenodigd. Er zijn leuke prijzen te winnen.

Het Nederlands Kampioenschap dammen vrouwen wordt mede mogelijk gemaakt door Basalt Bouwadvies bv, Gemeente Hoogeveen, Provincie Drenthe, KNDB, DDB, Proost Management, Parkvakanties, Opgroeien En Zo, Brasserie Het Klooster, de ZorgZaak, J.E. de Vries Advies, Ilex Installatiemanagement bv, Goeborg BV, C.B.A Concept Bedrijfsadministraties, MMC Veenendaal, Steenbergerhoeve, HDC Hoogeveen, Stichting Damvrienden van Hoogeveen en onze NK-donateurs.

Ga voor meer informatie (nieuws, programma, partijen, uitslagen, foto’s en video’s) over het NK naar de officiële website: nkv2022.kndb.nl of neem contact op met de organisatie DroomDamsters: info@droomdamsters.nl / www.droomdamsters.nl. Adres speellocatie: Het Klooster Hoogeveen, Brinkstraat 5, 7902 AC Hoogeveen.

Ga naar de NK-website voor meer informatie + programma: https://nkv2022.kndb.nl/

Geef een reactie