Algemeen

GGD: Tips om de hitte goed door te komen

Het is warm de komende dagen. Voor veel mensen betekent dat genieten op het strand of in de tuin. Voor sommige mensen is het hete weer minder fijn en brengt het zelfs risico’s met zich mee. Dat geldt vooral voor ouderen, mensen met overgewicht en mensen die zorg nodig hebben. Het RIVM activeert vanaf 6 augustus 2020 het Nationaal Hitteplan. Ook geldt er een smogwaarschuwing. Extra opletten kan gezondheidsproblemen door het warme weer beperken.

Op GGD Leefomgeving vind je tips om de warme dagen goed door te komen. Zo lees je onder meer over hitte en het gebruik van medicijnen, sporten op warme dagen en de symptomen van oververhitting. Daarnaast lees je over het voorkomen van klachten: drink voldoende, vermijd inspanning en zoek de koelte op. Ook vind je meer informatie over manieren om je huis koel te houden en de juiste verzorging van een baby tijdens warme dagen.

Nationaal Hitteplan
Het Nationaal Hitteplan is een waarschuwing van het RIVM voor hitte en de risico’s die dit met zich mee kan brengen. Daarbij is het een oproep om extra op elkaar te letten. Het hitteplan is vooral bedoeld voor mensen met een kwetsbare gezondheid, zoals ouderen, baby’s, chronisch zieken, mensen met overgewicht, mensen in verzorgingshuizen en mensen in een sociaal isolement. Deze mensen moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting.

Zomersmog
Tijdens warme periodes hebben we in Nederland vaak last van zomersmog. Het RIVM geeft een smogwaarschuwing af voor het hele land en adviseert mensen met gevoelige luchtwegen om binnen te blijven en zware lichamelijke inspanning te beperken. Bekijk hier de actuele en verwachte smogniveaus.

Zwemmen
Op warme dagen kan het lekker zijn om een frisse duik in een zwemplas of riviertje te nemen. Op zwemwater.nl en in de zwemwater-app vind je een overzicht met zwemplassen in de natuur en de kwaliteit van het water. In verband met corona kunnen bepaalde locaties beperkt open zijn of zelfs helemaal dicht gaan, om te vermijden dat het te druk wordt. Check daarom voor je gaat zwemmen of er bij een zwemlocatie bepaalde voorwaarden gelden.

Hitte en het coronavirus
Veelgestelde vragen en antwoorden over hitte en het coronavirus vind je op de website van het RIVM.

Geef een reactie