Algemeen

Oppositie wil duidelijkheid in spoeddebat over aankoop pand Taska lederwaren

Hoogeveen – De zes oppositiepartijen in de raad van Hoogeveen roepen wethouder Erik Giethoorn op het matje over de aankoop van een winkelpand in de Tamboerpassage. Daarom is er op 28 mei een spoeddebat in de Hoogeveense gemeenteraad. De hele oppositie wil  duidelijkheid. 

De informatie van de koop van het pand had afgelopen vrijdag nog niet naar buiten mogen komen, dit had pas mogen gebeuren bij het passeren van de koopakte in juni . Door de kritische en alerte vragen van DVHN aan de wethouder is dit afgelopen vrijdagmorgen vervroegd en  in allerijl naar de gemeenteraad geïnformeerd.

De gemeente heeft het pand, waar tot voor kort Taska lederwaren was gevestigd in de Tamboerpassage gekocht.  De Vereniging van Eigenaren voelt zich overvallen en spreekt van ‘slinkse praktijken en geniepig en achterbaks.’ De V.V.E is dan ook zeer slecht te spreken over deze onverwachte actie van de gemeente. Zo staat te lezen in DVHN

Hoeveel het pand de gemeente gekost wil wethouder Erik Giethoorn niet zeggen tegen DvhN. Maar de wethouder sluit ook niet uit dat het bij een eenmalige aankoop blijft. Volgens de wethouder  zijn de fracties vorig jaar november tijdens een themabijeenkomst over het stadscentrum geïnformeerd.  De financiering zou zijn gedaan uit het binnenstadsfonds waar 1,8 miljoen van de gemeente in zit en 2 miljoen van de provincie Drenthe. Door deze actie van de gemeente is de gemeente formeel een partij over de ontwikkelingen van het winkelcentrum waar de het pand is gevestigd.

Het ijs was net weer een beetje gesmolten  tussen de gemeente en de eigenaren van de winkelpanden in de Tamboerpassage. De strijd tegen de leegstand in het winkelcentrum zou een impuls moeten krijgen door een verbeterde verhuisregeling voor ondernemers naar het kernwinkelgebied. Ruim twee jaar geleden is de verhuisregeling van kracht geworden maar veel effect heeft deze niet gehad. Met name de ondernemers in de Tamboerpassage zien de verhuissubsidie niet zitten. Zij zien meer in woningbouw op de plaats van het winkelcentrum, dat zou hen financieel veel meer voordeel opleveren, al is dat wel afhankelijk van het aantal woningen dat de gemeente zou toestaan. Deze plannen zou de leegstand in het kernwinkelgebied in één keer kunnen oplossen. De reden volgens de gemeente om het pand te kopen is om het overschot van winkelruimte in Hoogeveen te verminderen.

Gemeenteraad niet op de hoogte

De informatie van de koop van het pand had nog niet naar buiten mogen komen . Door de kritische en alerte vragen van DVHN aan de wethouder is dit afgelopen vrijdag  en  in allerijl naar de gemeenteraad geïnformeerd. De politieke partijen in de raad zijn dan ook hoogst verbaasd om deze aankopen in een tijd dat de gemeente overal op moet bezuinigen. Vanuit de bevolking zijn de reacties op deze aankoop van de gemeente niet mals. En net als bij de Vereniging van Eigenaren is het vertrouwen weg.

 

3 gedachten over “Oppositie wil duidelijkheid in spoeddebat over aankoop pand Taska lederwaren

  • Het is me wel duidelijk! De Tamboerpassage gaat verdwijnen!
    Gemeente Hoogeveen heeft eerste stap inmiddels gezet door aankopen pand Taska.

  • Bij iedere actie van een gemeente mmoet er onderliggend beleidt zijn. Dus deze aankoop htot de overdracht “geheim” te houden voor de openbaarheid zal een reden gehad hebben. Maar dat de raad hier geen idee dan wel over op de hoogte was is vreemd. Waarschijnlijk een communicatie foutje. Neem aan dat het aankoopbedrag opgeno en is in een beleidstuk en daar verantwoord wordt. Acties van Gemeente besturen die geheimhouding vergen zijn ook in de raad als vertrouwlijk bekend te maken. Maar als een gemeente estuur in het geheim een actie dan wel beslissing neemt zonder mandaat en gestoeld kan worden op. Dan wordt het tijd om op te stappen. Geheimen zijn niet cintroleerbaar en passen niet bij een openbaar bestuur. Dan is ce DEMOCRATIE ver weg.

Geef een reactie