Algemeen

Bijna een op de tien meisjes heeft wel eens geen geld voor maandverband

Regio – Negen procent van de meisjes en jonge vrouwen in Nederland heeft soms te weinig geld om tampons of maandverband te kunnen kopen. Menstruatie-armoede komt ook in steeds grotere mate in Nederland voor, ook in de gemeente Hoogeveen. Dat blijkt uit het Bloedserieus onderzoek van ontwikkelingsorganisatie Plan International onder duizend meisjes tussen de 12 en 25 jaar en uit onderzoek van feministisch platform De Bovengrondse, waarbij ruim vijftig organisaties die werken met mensen die leven rondom de armoedegrens en circa 170 vrouwen werden ondervraagd.

Menstruatie-armoede betekent dat meisjes en vrouwen niet genoeg geld hebben voor producten als maandverband of tampons om hun menstruatie veilig en comfortabel door te komen. Uit onderzoek van De Bovengrondse, die informatie opvroeg bij organisaties die werken met minima, blijkt dat menstruatie-armoede leeft. Bijvoorbeeld onder de klanten van de Voedselbank, dak- en thuislozen en ongedocumenteerden. De Bovengrondse sprak een aantal vrouwen die niet genoeg geld hebben om deze producten te bekostigen en waarvan sommigen zich daarom behelpen met wc-papier of vodden. “Er komen wel eens vrouwen helemaal doorgelekt aan, omdat ze geen producten tot hun beschikking hadden,” aldus een hulpverlener van een Inloophuis.
Bovengrondse en Plan International werkten onafhankelijk aan hun onderzoek, maar presenteren de resultaten van deze onderzoeken deze week samen op het Ministerie van Sociale Zaken.

Taboe

Wat menstruatie-armoede anders maakt dan het grotere probleem van armoede, is het taboe dat erop rust. Een dubbel taboe: je geldgebrek bespreken is al moeilijk, over je menstruatie praten komt daar nog eens bij. Sommige vrouwen die hulp nodig hebben, durven daar als het om hun menstruatie bijvoorbeeld niet bij hun hulpverleners om te vragen, ontdekte De Bovengrondse.
Een kwart van de ondervraagde meisjes en jonge vrouwen houdt het liever voor zichzelf als ze ongesteld is, blijkt uit het Bloedserieus onderzoek van Plan International. Een derde van de ondervraagde meisjes vindt ongesteldheid maar een ongemakkelijk onderwerp met vrienden en een vijfde praat ook in het gezin niet openlijk over menstruatie. Bijna de helft van de meisjes en jonge vrouwen voelt zich vies als ze ongesteld is. Ook geeft bijna de helft aan dat ze zouden willen dat we in Nederland openlijker over het onderwerp kunnen praten.

Gebrek aan kennis

Voor Plan International is period poverty en –shaming geen nieuw onderwerp. Al jaren zien zij in de landen waar ze werkzaam zijn, zoals Uganda en Indonesië, dat er een behoorlijke taboe rust op menstruatie. “Een gebrek aan kennis en diepgeworteld bijgeloof en tradities rondom ongesteldheid beperken meisjes en vrouwen wereldwijd enorm in hun vrijheid en ontwikkeling”, zegt Mascha Singeling, water, sanitatie en hygiëne-expert bij Plan International. “Zo worden meisjes en vrouwen in Nepal een week lang verbannen naar een schuur omdat ze als onrein worden gezien en mogen menstruerende meisjes in Uganda niet door de tuin lopen omdat gedacht wordt dat planten anders doodgaan.”
Samen met het ontbreken van maandverband – en dus de kans op doorlekken – leidt dit ertoe dat meisjes tijdens hun menstruatie meerdere schooldagen per maand missen en soms zelfs helemaal stoppen met school. In Uganda gaat bijvoorbeeld 28 procent van de meisjes niet naar school tijdens haar ongesteldheid. “Maar wat misschien nog wel de gevaarlijkste mythe is, is dat ongesteldheid zou betekenen dat je klaar bent om te trouwen, met kindhuwelijken en tienerzwangerschappen tot mogelijke gevolgen”, aldus Singeling.

Lancering Damesverband en ongesteldheids-emoji

Op elke willekeurige dag zijn wereldwijd 800 miljoen meisjes en vrouwen ongesteld. Een doodgewone zaak dus. Met hun onderzoeken vragen Plan International en de Bovengrondse aandacht voor de onbesproken problemen rondom ongesteldheid, en zetten zich in om menstruatie uit de taboesfeer halen. Zo heeft Plan International heeft daarom ook een ongesteldheids-emoji ontwikkeld, een bloeddruppel, die sinds kort beschikbaar is. De Bovengrondse lanceert ‘het Damesverband’: een inzamelactie met als doel om 50.000 euro op te halen voor menstruatieproducten voor meisjes en vrouwen die last hebben van menstruatie-armoede. Meer weten? www.hetdamesverband.nl
Doneren is mogelijk via: https://www.geef.nl/nl/actie/hetdamesverband/ 

Foto en Bron: www.planinternational.nl

6 gedachten over “Bijna een op de tien meisjes heeft wel eens geen geld voor maandverband

 • Lekker VVD,PVDA,CDA,D66,Groen Links blijven stemmen dan wordt het alleen maar erger in dit land

 • Ik hoorde het vanmorgen op het nieuws en heb me rot gelachen!
  Het woord voor het jaar 2019: Menstruatie-armoede!!!!
  Spreek de ouders er maar op aan, een biertje per week minder of een hond of kat minder dan levert dat al genoeg op om voor een heel jaar tampons te kopen.
  Nederland is toch echt een derde wereld land geworden hoor, hahaha!

  • Je weet het maar nooit Gerard!
   Ik kan heel slecht tegen dat slachtoffer gedrag, laat mensen eens gaan werken aan een toekomst en niet alles gratis in ontvangst nemen want we zijn zo zielig.

   • mmo7 je (ver)oordeelt hier wel zonder dat je de daadwerkelijke redenen weet.

 • Beste Eddie, ik heb 4 dochter en die hebben nooit zonder maandverband/tampons gezeten. Ook niet toen ik het van bijstand moest betalen, dat was minder dan 900 euro per maand.
  Verantwoording van de ouder(s), dan zelf maar iets minder maar kinderen gaan altijd voor!
  Een pakje tampons kost maar een paar euro hoor!

Geef een reactie