Groot gezondheidsonderzoek Drentse jongeren

Regio – GGD Drenthe onderzoekt dit najaar de gezondheid, het welzijn en de leefstijl van jongeren in klas 2 en 4 van het voortgezet onderwijs. Dit onderzoek heet de Gezondheidsmonitor Jeugd. In Drenthe doen 25 scholen mee. Ouders, verzorgers en leerlingen ontvangen informatie over het onderzoek via school.

Het onderzoek bestaat uit het invullen van een digitale vragenlijst
De leerlingen vullen de vragenlijst tijdens een lesuur op school anoniem in. De vragen gaan over verschillende onderwerpen, zoals gezondheid, welbevinden, gamen, gebruik sociale media, roken en drinken. Deelname aan het onderzoek is vrijwillig. Om een compleet beeld te krijgen, is het belangrijk dat zoveel mogelijk jongeren meedoen.

Het onderzoek vindt een keer in de vier jaar plaats in heel Nederland 
Alle GGD’en voeren de Gezondheidsmonitor Jeugd op dezelfde manier uit. Hierdoor is het mogelijk de resultaten te vergelijken en gezondheidskansen te signaleren. Leerlingen met een goede gezondheid en gezonde leefstijl presteren namelijk beter op school. De resultaten van de Gezondheidsmonitor Jeugd 2019 zijn halverwege 2020 bekend.

De antwoorden van de leerlingen worden strikt vertrouwelijk behandeld en verwerkt
U leest hierover meer in de Privacyverklaring Gezondheidsmonitor Jeugd 2019.

In 2015 deden bijna 100.000 leerlingen uit heel Nederland mee
In 2015 beantwoordden bijna 100.000 leerlingen van 377 scholen in het voorgezet onderwijs de digitale vragenlijst. Ook in Drenthe deden veel leerlingen mee. Een van de uitkomsten uit deze monitor was dat 1 op de 9 jongeren wordt gepest op school. De overige resultaten kunt u bekijken via de website Monitor Gezondheid.

Het bewaken van de gezondheid van de jeugd is een wettelijke taak
De GGD’en voeren de Gezondheidsmonitor Jeugd uit in opdracht van gemeenten en het ministerie van VWS. Ze werken hierin samen met GGD GHOR Nederland en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Heeft u vragen of wilt u meer informatie?
Het antwoord op veelgestelde vragen vindt u hier. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan contact  op via epidemiologie@ggddrenthe.nl of via 0592 306300.

Geef een reactie