Algemeen

Capaciteit tekort elektriciteitsnet : zonnepark Trekgatenweg eerst van de baan

Hollandscheveld – Actiegroep Zonnepark Tekgatenweg nee ! kan  blij zijn. Het geplande 55 hectare grote zonnepark aan de Trekgatenweg in Hollandscheveld gaat de eerste aankomende jaren (nog) niet door. Reden: Netbeheerder RENDO heeft de eerste jaren nog onvoldoende netwerkcapaciteit.

Rendo laat weten dat het elektriciteitsnet niet berekend is om op de grote vraag van zonneparken in te spelen. Kort gezegd:  de capaciteit is er nu nog niet om de energie te transporteren. In een interview met RTV Drenthe  laat Manager Scharrenberg weten: “Op dit moment hebben we nog maar heel weinig mogelijkheden voor zonneparken. We hebben aanvragen tot 500 megawatt, terwijl Hoogeveen maar 50 megawatt aan energie zelf verbruikt. Er kunnen voorlopig alleen nog heel klein beetje zonnepanelen op het dak bij. We wachten op uitbreiding van het hoogspanningsnet, maar dat kan nog jaren duren.

Gemeente totaal verrast

Wethouder Gerrit Vos laat weten verrast te zijn door het capaciteit tekort bij RENDO en dit niet te hebben geweten. Maar zegt wel door te gaan met het herschrijven van het zonne-energiebeleid van de gemeente Hoogeveen. Hierin zal onder ander komen te staan dat initiatiefnemers van zonneparken een aansluitgarantie van de netwerkbeheerder hebben. Ook de plannen voor ontwikkeling van zonneparken wil de wethouder door laten gaan. Dan misschien in een gewijzigde vorm, waarvan de opbrengst volledig gebruikt gaat worden in duurzame energie zoals waterstof of groen gas.

Initiatiefnemer zonnepark gaat door

Richard Kimman , aanvrager van het zonnepark aan de trekgatenweg, gaat door met de aanvraag en verwacht zeer binnenkort met RENDO te kunnen een aansluitingsakkoord tekenen.

4 gedachten over “Capaciteit tekort elektriciteitsnet : zonnepark Trekgatenweg eerst van de baan

 • Ja de realiteit zal het altijd lastig maken voor idealisten.
  Daarom ben ik ook liever een realist.
  Jammer dat er tegenwoordig weinig mensen vanuit de praktijk in de politiek zitten (die verstand hebben van de techniek) maar ja wij willen tegenwoordig allemaal ‘deugen’

 • iets met goed voorbereiden/onderzoek doen
  voordat er vergunning/toestemming word gegeven
  meneer de wethouder
  maar dat is niet zo vreemd in gemeente Hoogeveen

 • Het is al lang bekend dat er een capaciteitsprobleem is op het netwerk maar wethouder Vos weet van niks….. wat kan die man toch slecht liegen…..

 • Tsja, DDL, dat noemen ze nou struisvogel politiek, de hele tijd je kop in het zand steken om vervolgens te zaniken dat je nergens van weet.

  Ze hebben echt wel contact vooraf met de energie bedrijven en ze wisten dus prima de status van het net.

Geef een reactie