Kerst bij mama, Nieuwjaar bij papa: zo beleven gescheiden gezinnen de feestdagen

De laatste dagen van het jaar zijn voor kinderen van gescheiden ouders extra confronterend. Niet alleen vieren zij de kerst zonder papa en mama sámen, vaak zien zij de vader helemaal niet met kerst. Dit blijkt uit bureauonderzoek van Gecertificeerde Mediators.nl. Van alle beschikbare zaken op Rechtspraak.nl, blijkt namelijk dat ruim 10% van de kinderen elk jaar kerst bij hun moeder viert en oud en nieuw bij hun vader. 52% van de kinderen mag om het jaar zijn vader of moeder zien met kerst.

Dit alles staat overigens nog los van alle mislukte co-ouderschappen, waar de vader de kinderen helemaal niet meer ziet. Voor andere kinderen is er vooral veel heen en weer gesleep. Bijna 38% van de kinderen viert eerste kerstdag met de ene ouder, om vervolgens tweede kerstdag met de andere ouder te spenderen.

Naast de stress die kinderen ervaren van het heen en weer gaan tussen beide ouders, lijden ze ook onder andere conflicten tijdens de feestdagen. Guido Bakker van GecertificeerdeMediators.nl heeft daarom 10 richtlijnen opgesteld waar gescheiden ouders zichaan zouden moeten houden om deze dagen iets minder stressvol te maken voor de kinderen.

Guido Bakker zegt hierover: “Misschien wel het allerbelangrijkste is dat je als ouders niet gaatdoen alsof er niets aan de hand is terwijl er van alles speelt. De kinderen mogen best weten dat je de feestdagen ingewikkeld vindt; dat vinden zij zelf namelijk ook. Houd jezelf en elkaar dus nietvoor de gek.”

Deel dit bericht!

Geef een antwoord