Zakelijk

Verjaring van letselschade: wat je moet weten om je recht te behouden

Letselschade kan een ingrijpende impact hebben op je leven, zowel fysiek als emotioneel. Naast het herstelproces komt er ook een juridische kant kijken bij het claimen van een schadevergoeding. Een belangrijk aspect hierbij is de verjaring van je letselschadeclaim. Verjaring betekent dat er een bepaalde tijdslimiet is waarbinnen je actie moet ondernemen om je rechten te behouden. Dit artikel helpt je begrijpen wat verjaring is, welke termijnen gelden en hoe je kunt voorkomen dat je recht op een schadevergoeding vervalt.

Wat is verjaring?

Verjaring van letselschade is een juridisch begrip dat verwijst naar het verstrijken van een wettelijk vastgestelde periode waarbinnen je een juridische actie moet ondernemen. Na het verstrijken van deze periode vervalt je recht om een claim in te dienen. In het geval van letselschade betekent dit dat je binnen een bepaalde tijd je schadevergoeding moet claimen, anders kun je deze rechten verliezen.

Verjaringstermijnen zijn ingesteld om juridische duidelijkheid en zekerheid te bieden. Ze zorgen ervoor dat claims binnen een redelijke termijn worden ingediend, waardoor bewijsmateriaal nog beschikbaar is en getuigen zich gebeurtenissen kunnen herinneren. Het is daarom cruciaal om op de hoogte te zijn van de specifieke verjaringstermijnen die voor jouw situatie gelden, zodat je niet zonder vergoeding komt te zitten.

Verjaring bij letselschade

Het is cruciaal om je letselschadeclaim op tijd bij de verzekeraar van de aansprakelijke partij in te dienen om verjaring te voorkomen. Als je te laat bent, verlies je het recht op een schadevergoeding, zelfs als duidelijk is dat iemand anders aansprakelijk is voor het letsel. Hier zijn de belangrijkste punten om in gedachten te houden:

  • Na verloop van tijd verjaart je mogelijkheid om schadevergoeding te claimen. Dit betekent dat je te laat bent en geen aanspraak meer kunt maken op een vergoeding.
  • Verjaring is te voorkomen door tijdig aansprakelijk te stellen of door te ‘stuiten’.
  • Verkeersongevallen: De verjaringstermijn is vaak drie jaar na het ongeval.
  • Bedrijfsongevallen: De verjaringstermijn is meestal vijf jaar na het ongeval.
  • Minderjarigen: De verjaringstermijn begint te lopen op de dag nadat hij/zij 18 jaar is geworden.
  • Verjaring geldt ook tijdens en na afloop van de letselschadeprocedure.
  • Hulp bij verjaring: Het is mogelijk om kosteloos hulp te krijgen bij het vraagstuk verjaring en het claimen van letselschade.

Verjaringstermijn: relatief en absoluut

Er zijn twee soorten verjaringstermijnen: relatief en absoluut.

De relatieve verjaringstermijn begint te lopen op het moment dat het slachtoffer bekend is met het letsel en de veroorzaker. Voorheen was er naast de relatieve verjaringstermijn ook een absolute verjaringstermijn van 20 jaar, ongeacht of het slachtoffer op de hoogte was van het letsel.

De absolute verjaringstermijn die voor ongevallen na 2003 niet meer van toepassing is, begon vanaf het moment van het ongeval of de blootstelling aan gevaarlijke stoffen en duurde 20 jaar.

Hoe voorkom je verjaring?

Om verjaring te voorkomen, moet je tijdig de letselschadevergoeding claimen. Dit doe je door de (verzekeraar van de) aansprakelijke partij aansprakelijk te stellen. Bij verkeersongevallen stel je de verzekeraar van de bestuurder die jou heeft aangereden aansprakelijk. Bij bedrijfsongevallen stel je je werkgever aansprakelijk.

Verjaring Letselschade Stuiten

Een andere manier om verjaring te voorkomen is door de verjaring te stuiten. Dit doe je door een aangetekende brief te sturen naar de (verzekeraar van de) aansprakelijke partij waarin je de verjaring stuit op grond van artikel 3:317 van het Burgerlijk Wetboek. Hiermee geef je aan dat je nog steeds aanspraak wilt maken op schadevergoeding.

Schakel een letselschadebureau in en voorkom verjaring

Het is van groot belang om op de hoogte te zijn van de verjaringstermijnen bij letselschade om je recht op schadevergoeding niet te verliezen. Door tijdig juridische stappen te ondernemen en de juiste procedures te volgen, zoals het stuiten van verjaring, kun je ervoor zorgen dat je claim binnen de wettelijke termijnen blijft. Of het nu gaat om een verkeersongeval, bedrijfsongeval of een ander type letselschade, snelle en correcte actie is essentieel. Heb je vragen over verjaring of hulp nodig bij het claimen van letselschade, aarzel dan niet om contact op te nemen met een ervaren letselschadebureau dat je door het proces kan begeleiden en je belangen behartigt.

Aankomende evenementen