Uncategorized

Hoogeveense basisscholen massaal aan het schaken!

Hoogeveen – Vanaf 19 oktober a.s. schaken meer dan 200 spelers uit 20 landen tijdens de 23ste editie van het Hoogeveen Schaaktoernooi. Maar dat is niet alles. Om Hoogeveen meer dan ooit te laten uitstralen dat het een echte schaakstad is, is op maar liefst 26 schoolpleinen van basisscholen uit de gemeente Hoogeveen dit jaar een groot buitenschaakbord gerealiseerd met bijbehorende XXL schaakstukken.

Vrijdag 18 oktober a.s. worden met een ludiek openingsmoment de borden en stukken officieel in gebruik genomen op basisschool CBS De Regenboog, in het bijzijn van kinderen, wethouders Giethoorn en Vos uit Hoogeveen, de gedeputeerde van de provincie Drenthe en de betrokken Hoogeveense ondernemers die het project ‘Hoogeveen Schaakstad; van wens naar werkelijkheid!’ mede mogelijk hebben gemaakt.

‘Er wordt overigens op diverse scholen al volop gebruikgemaakt van de borden en stukken’, aldus Ernst Eujen, initiatiefnemer van het project. ‘En dat is maar goed ook. De aantrekkingskracht van het schaakspel is er en als het visueel wordt op een schoolplein door zo’n groot bord met grote stukken, triggert het de nieuwsgierigheid van de kinderen nog meer. Spelen en ervarend leren, is het devies! De schaakborden zijn overigens al in de drogere mei-periode op de schoolpleinen geschilderd. De afgelopen weken hebben Bert van der Haar en ik de grote stukken rondgebracht bij de scholen. Een gesjouw van heb ik jou daar’, lacht Eujen. ‘Dat we nu officieel met Hoogeveen Schaakstad kunnen aftrappen, precies voor het Hoogeveen Schaaktoernooi, is natuurlijk mooie timing.’

Het idee om elk basisschoolplein in de gemeente Hoogeveen te voorzien van een buitenschaakbord met stukken is ontstaan om het schaaktoernooi en de schaaksport nog beter te laten landen in Hoogeveen. Eujen: ‘Hoogeveen staat bekend om zijn maakindustrie; meer de doeners dan de denkers. Maar Hoogeveen heeft al 23 jaar het op één na grootste schaaktoernooi van Nederland. Daarop mag Hoogeveen, zoals eigenlijk op zoveel, trots zijn! Bovendien is de educatieve en cognitieve waarde van schaken, voor jong en oud, meer dan bewezen, dus het voegt ook echt iets toe. Zoals Kasparov ooit zei: Schaken helpt je te concentreren, je logica te verbeteren. Het leert je om volgens de regels te spelen en verantwoordelijkheid te nemen voor je acties, hoe je problemen oplost in een onzekere omgeving. Welk ander spel biedt zoveel? ‘ knipoogt Eujen.

Nadat het idee ontstond voor het project Hoogeveen Schaakstad, is er hard gewerkt aan de realisatie ervan. ‘De gemeente, vanuit Jong Hoogeveen en Bruisend Hoogeveen betrokken, is een belangrijke ondersteuner geweest van het project, de provincie heeft een bijdrage geleverd, maar ook diverse Hoogeveense ondernemers – vereeuwigd bij elk bord – hebben weer een flinke duit bijgedragen om het plan te kunnen realiseren’, vertelt Eujen. ‘Daar waren wij erg blij mee. Het geeft maar weer eens aan dat in Hoogeveen met elkaar heel veel mogelijk is. Met dank aan de gemeente, de provincie en de betrokken Hoogeveense ondernemers is de wens Hoogeveen Schaakstad daadwerkelijk werkelijkheid geworden! De jeugd aan het schaken in bruisend Hoogeveen! Volgende week vrijdag gaan we er met elkaar een mooie stelling aan wagen op De Regenboog.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen