Sport

Tkachenko Nederlands kampioene bij NK Dammen Vrouwen in Hoogeveen

Hoogeveen – Darya Tkachenko uit Wageningen heeft voor de tweede keer op rij het Basalt Nederlands kampioenschap dammen voor vrouwen gewonnen. In de laatste ronde had ze in een onderling duel met de nummer twee Fleur Kruysmulder uit Huissen genoeg aan remise. Hoogeveens succes was er op de valreep. Na een waanzinnige eindsprint legde local hero Lisa Scholtens beslag op het brons.

Een week lang was buurtcentrum MFC De Magneet in Hoogeveen het decor van het Nederlands kampioenschap dammen voor vrouwen. Voor de derde keer werd het toernooi in Hoogeveen gehouden. De organisatie was in handen van damvereniging DroomDamsters in samenwerking met Fitter Brein, de Drentse Dambond en HDC Hoogeveen. Het organisatieteam stond onder leiding van toernooidirectrice en hoofdarbiter Vera Brunink (20) uit Hollandscheveld. De student Geneeskunde (RUG) was zeer tevreden het toernooi. “De speelsters waren zeer gedreven en streden voor wat zij waard waren. Er werden prachtige partijen gespeeld. Topsport is ook hard, want elke speelronde was er euforie en tegelijkertijd ook teleurstellingen”, zegt Brunink over de strijdlust van de speelsters. Ze hoopt in de toekomst op meer topsportevenementen in Hoogeveen voor damsters. “Na drie prachtige NK-edities in Hoogeveen te hebben gehad, hopen wij als organisatie een keer een internationaal damtoernooi voor vrouwen naar Hoogeveen te halen.”

Felbegeerde titel
Gedurende dit topevenement streden de tien beste vrouwen van Nederland om de felbegeerde titel en een prijs van duizend euro. Het was tot de laatste ronde spannend, omdat een rechtstreeks duel tussen de nummers 1 en 2 nog op het programma stond.  Fleur Kruysmulder moest winnen om een barrage uit het vuur te slepen en ze kwam een heel eind daartoe. Darya Tkachenko vond echter voortdurend de beste verdediging, waardoor er voor Kruysmulder niets anders meer op zat dan een puntendeling  Hiermee is de titel voor het tweede jaar op rij in handen van Darya Tkachenko.

Comeback

De Hoogeveense trots, Lisa Scholtens, had aan het begin van het toernooi het zwaar. De scherpte was ver te zoeken. Zo wist zij maar liefst drie winstkansen niet te verzilveren. Toch gaf zij niet op en toonde zij enorme veerkracht. In ronde zeven en ronde acht was zij Vitalisa Doumesh en Laura Timmerman de baas. In de laatste ronde had zij alles in eigen hand om het brons te pakken. Wel moest er een goed resultaat worden gehaald. Scholtens had haar geliefde Onvoltooide hekstelling op het bord en versloeg overtuigend Jacqueline Schouten.


Technisch sterk
De andere Hoogeveense damster, Yulia Bintsarovska, had een eentonig NK met allemaal remises. Geen winstpartijen, maar ook van niemand verloren. Bintsarovska was technisch zeer sterk en wist zij zelfs de Nederlands kampioene in vaarwater te brengen. De vierde plek zat er net niet in, want die ging naar Doumesh. Bintsarovska eindigde met negen punten op een mooie vijfde plek.

Er werden twee NK’s in Hoogeveen georganiseerd. Naast de A-groep vond ook voor de derde keer het Proost Management NK-B plaats. De achtspeelsters streden om een NK-ticket voor de A-groep in 2025. Het was tot aan de laatste ronde spannend. De Friese Iepie Poepjes-Koopman werd na een puntendeling met Barbara Graas terecht kampioen. Zij won in het toernooi maar liefst vier partijen en drie remises. De tweede prijs in de B-groep ging naar jeugdspeelster Marlijn Moene die haar debuut maakte op dit NK. De derde plaats was voor Marjory Feyt.

Foto: Zainal Palmans

Aankomende evenementen