Noordscheschut herovert koppositie in 2j

Afgelopen zaterdag heeft Noordscheschut de topper in en tegen Wolvega met 1 – 2 gewonnen. De zege was meer dan verdiend, al maakte de equipe van oefenmeester Berry Zandink het zichzelf in de slotfase nog knap lastig.

Vanwege het herfstachtige weer moest de wedstrijd op sportpark De Molenwiek worden afgewerkt op het achteraf gelegen kunstgrasveld. Noordscheschut, acterend in het vertrouwde zwarte uittenue, ging voortvarend van start. Na een rommelige openingsfase pakten de bezoekers het heft in handen. Wolvega had geen grip op het bewegelijke middenveld, in combinatie met de wisselingen voorin. In de 8e minuut was het bij het eerste echte wapenfeit meteen raak. Een goed aangesneden hoekschop van Enrico Schonewille werd snoeihard tegen de touwen gekopt door Kevin van Dalen.

Na deze opsteker trok Noordscheschut verder ten aanval. Een inzet van Kevin Koster kon met moeite worden gekeerd en een kopbal van Robin Sikken, andermaal uit een corner van Schonewille, werd van de lijn gehaald. Domper was wel het uitvallen van spits Bjorn Schonewille. Zijn plaats werd ingenomen door Rijnald Vos. Deze wijziging veranderde niets aan het spelbeeld, Noordscheschut combineerde er bij vlagen lustig op los op het snelle kunstgrasveld. Pas na een half uur spelen hoefde doelman Wiebe Zinger voor het eerst in actie te komen. Hij redde bekwaam toen een tweetal spelers van Wolvega voor hem opdoken. Aan de andere zijde kon een schot van Schonewille met moeite worden gekeerd en scheerde de rebound van Melvin Mol enkele centimeters over de deklat.

De mogelijkheden voor Noordscheschut regen zich aaneen, koploper Wolvega moest zich noodgedwongen enkel beperken tot tegenhouden. Toch werd de score niet verdubbeld. Een tweetal vrije ballen van Mol vonden niet het gewenste resultaat. Een inzet van Schonewille kon tijdig worden geblokt. Ook een prachtige aanval over de linkerflank, via Schonewille en Nick Koster, kon niet doeltreffend worden afgerond door Rijnald Vos. Het slotakkoord van de eerste helft was voor Koster, maar na een uiterste krachtsinspanning belandde zijn inzet op de paal.

De tweede helft was slechts enkele minuten oud of Schonewille stormde het vijandige zestienmetergebied binnen. Hij werd onderuitgehaald door de uitstormende keeper.  Waar iedereen dacht aan een strafschop was de overigens verder goed leidende arbiter een andere mening toegedaan. Enkele minuten later doken Koster en Schonewille samen op voor de sluitpost. Ditmaal had Schonewille iets te veel tijd nodig om tot afdrukken te komen.

Na ruim een uur spelen kwam de wedstrijd meer in evenwicht. Wolvega werd dreigender, mocht aanleggen voor meerdere corners, maar kwam niet tot goed uitgespeelde kansen. Aan de andere zijde kon een vrije bal van Mol met de nodige moeite over de deklat worden getikt. Het spel golfde in deze fase op-en-neer. In de 80e minuut mocht Mol andermaal aanleggen voor een vrije trap, na een overtreding op Schonewille. Op de rand van het zestienmetergebied, aan de linkerkant van het spelbeeld, besloot Mol om de bal rechtstreeks op het doel te schieten. En of het nou de laaghangende zon of het inmiddels roemruchte Molliaans-effect was, de keeper had geen antwoord en zodoende de 0 – 2 op het scorebord.

De wedstrijd leek gespeeld. Het sierde de thuisploeg dat men bleef aanzetten. Helemaal toen Boy Vledder in de 86e minuut de 1 – 2 aantekende. Echt in gevaar kwam de overwinning van Noordscheschut niet meer. De grootste mogelijkheden waren voor de Drenten, maar men maakte onvoldoende gebruik van de ontstane ruimte om de wedstrijd definitief vroegtijdig op slot te gooien.

Noordscheschut boekte een terechte overwinning met bij vlagen goed voetbal. Kritische kanttekening blijft wel de vele kansen die men wekelijks nodig heeft om tot scoren te komen. Weer fier aan kop staand maalde hier na afloop niemand om. Volgende week kan Noordscheschut in de thuiswedstrijd tegen VEV ‘67 de eerste periode pakken.