Sport

Dammers Hoogeveen winnen degradatiekraker na fabelachtige comeback

Damclub Hoogeveen heeft zichzelf een uitstekende dienst bewezen door in Gelderland de degradatiekraker van CTD Arnhem te winnen. Lange tijd zag het er niet naar uit dat de Drenten hun laatste kans zouden grijpen om nacompetitie te ontlopen, maar na twee geniepige eindspelfinesses werd in de dying seconds een achterstand plots omgezet in een voorsprong en daarmee was de teamwinst een feit: 11-9. 

 

De wedstrijd begon erg stroef voor Hoogeveen. Klaas Leijenaar schoot een gigantische bok door in een spannende stelling een eenvoudige 4-om-4 damcombinatie open te zetten. KNDB-bondsmedewerker Bart Terwel liet zich dit buitenkansje niet ontglippen, waarna Leijenaar de handdoek in de ring gooide. Kort daarvoor had Rick Hakvoort ondanks een sterk centrum net te weinig terreinwinst om voor de winst te kunnen gaan: 3-1 voor Arnhem.

 

Remise troef halverwege de wedstrijd

In het vervolg ging het niet veel beter voor Hoogeveen, dat echt een overwinning nodig had om nog kans te maken op het ontlopen van de nacompetitie. Martijn Vissers stond erg sterk tegen Hin Wong. Op het moment dat Vissers de winst voor het oprapen had, greep hij mis: remise. Ook Zainal Palmans, Nick Waterink, Michel Stempher en Henk Grotenhuis kwamen niet verder dan een puntendeling. Palmans had op het oog de grootste kansen, terwijl Stempher alle zeilen bij moest zetten tegen de man in vorm, Thijs Gerritsen. Na al deze gelijke spelen was de tussenstand 8-6 voor Arnhem.

 

Groot feest na fabelachtige comeback

Met nog drie partijen te gaan, die alle al tot het eindspel gevorderd waren, was het eindspel van Maikel Palmans tegen Frerik Andriessen het meest gelijkwaardig; op de overige borden was het voordeel aan Hoogeveen, maar de stellingen waren allemaal nog houdbaar voor de gastheren. Arnhem-speler Erik van de Weerdhof was de eerste die het spoor bijster raakte. Hij offerde zomaar een extra schijf, waarna Maarten Wichgers het overmachtseindspel overtuigend won. Direct daarna schoot de hartslag van de Hoogeveense toeschouwers bij de partij van Wouter Sosef omhoog. Tegenstander Rik Twilhaar maakte een fatale fout in een lastig eindspel; nadat Sosef alles had doorgerekend en de tactische winstwending tot uitvoering bracht kon er gejuicht worden. Het eindspel van Maikel Palmans was tenslotte compleet remise en dit werd het ook onmiddellijk gegeven: 11-9 voor Hoogeveen

 

Damclub Hoogeveen is er desondanks nog lang niet. Het staat nog steeds op een 9e plek, wat zou inhouden dat de club een nacompetitiewedstrijd moet spelen tegen de kampioen uit de hoofdklasse. Over twee weken volgt een belangrijke thuiswedstrijd tegen DIOS Achterhoek. Bij winst is ereklassebehoud heel dichtbij.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen