Gezondheid

RIVM: Actuele cijfers COVID-19: 18 april 2020

Den Haag: Vandaag zijn er 129 patiënten (-27) in het ziekenhuis opgenomen (geweest) gemeld. Er zijn 142 (-2) personen als overleden gemeld, waarvan een melding van een meerderjarige patiënt in de leeftijdscategorie 15-19 jaar met onderliggend lijden.

Deze gemelde personen  zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur in het ziekenhuis opgenomen of overleden. Sommige patiënten worden later gemeld. Daarom worden de gegevens van voorgaande dagen vaak nog aangevuld. Tot nu toe zijn er 31.589 bevestigde COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM.

Het aantal nieuwe meldingen per dag van in het ziekenhuis opgenomen patiënten vertoont nog steeds een dalende lijn. Het aantal gemelde patiënten dat overlijdt neemt ook af, maar minder snel dan de ziekenhuisopnames.  Dit komt waarschijnlijk doordat de tijd tussen besmetting en overlijden langer is dan de tijd tussen besmetting en ziekenhuisopname.

Zie ook COVID-19 in grafieken |  Internationale kaart COVID-19

Drenthe: Vrijdag lagen er nog 30 (-12) patiënten in de Drentse ziekenhuizen die zijn besmet met het Covid-19 virus, 13 (-2) van hen liggen op een IC-afdeling.

Onderzoek: Nederlandse specialisten in 15 ziekenhuizen starten met een onderzoek naar het effect van het geneesmiddel Valsartan, een medicijn tegen hoge bloeddruk, onder 650 besmette patiënten. Het middel zou vochtophoping rond de longen tegengaan, de ernstigste bijwerkingen van het virus. Eerste experimenten geven een hoopvol beeld. De ene helft van de patiënten krijgt het middel, de andere helft een placebo.

Intensive Care: Het aantal besmette patiënten op de IC-afdelingen is in één week afgenomen met 150 personen. Er worden nu nog 1235 IC-plaatsen bezet door Coronapatienten waarvan 52 in Duitsland. Dagelijks worden nog wel ± 20 patiënten opgenomen op de IC maar daar staat tegenover dat er ± 40 bedden vrijkomen door overplaatsing naar een verpleegafdeling of overlijden. het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), hoopt op een versnelling van de afname.

Inzicht in gedrag van mensen bij bestrijding van het nieuwe coronavirus

Nederland is al een tijd in de ban van het nieuwe coronavirus. De boodschap ‘hou vol’ is nog steeds van kracht. Daarmee roept de overheid mensen op om zich te blijven houden aan de maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Het gedrag van mensen speelt dus een cruciale rol in de bestrijding van het nieuwe coronavirus. Tegelijkertijd is de impact van de maatregelen op het dagelijks leven van mensen groot. Om beter te begrijpen hoe mensen denken over de afgekondigde maatregelen, wat hun drijfveren zijn om zich hier aan te houden en wat de impact op mensen is, starten het RIVM en GGD GHOR Nederland (in samenwerking met de regionale GGD’en) een groot onderzoek. Het onderzoek gaat over het gedrag van mensen, wat ze vinden van de gedragsmaatregelen van de overheid en hoe het fysiek, mentaal en sociaal met ze gaat in dit coronatijdperk. Een voorbeeld: je kunt bedenken dat mensen regelmatig voor 20 seconden hun handen moeten wassen en altijd minimaal anderhalve meter afstand van elkaar houden, maar lukt mensen dat ook? Wat doen maatregelen zoals zoveel mogelijk thuisblijven met hoe mensen zich voelen? Inzicht in het gedrag van mensen, hun drijfveren en behoeften is daarom van groot belang voor het ontwikkelen van ‘evidence based’ beleid. Daarnaast is het ook van belang voor de manier van communiceren die daarbij past. Hoe beter het overheidsbeleid en de communicatie aansluit bij de maatschappij, ook vanuit gedragswetenschappelijk perspectief, hoe beter we in Nederland met elkaar het virus onder controle kunnen krijgen.

Het RIVM doet dit onderzoek samen met GGD GHOR Nederland (namens de regionale GGD’en) en een wetenschappelijke adviesraad. Deze raad bestaat uit top-experts in de gedrags- en communicatiewetenschappen. Het onderzoek wordt uitgezet bij panels van verschillende GGD’en. De eerste uitkomsten verwacht het RIVM in mei. Meer informatie over het gedragsonderzoek 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen