Gezondheid

Ontwikkelingen COVID-19 in Drenthe (weekoverzicht 15-21 februari)

Het aantal positieve testuitslagen in Drenthe is de afgelopen week gestegen. Er is ook meer getest. Doordat het testbeleid is verruimd, test GGD Drenthe steeds meer mensen zonder klachten. Contacten van iemand met corona kunnen zich nu ook direct en zonder klachten laten testen. Zo kan een besmetting eerder worden ontdekt en verspreiding eerder worden voorkomen. De quarantaine kan niet eerder worden gestopt dan bij een negatieve testuitslag op of na dag 5*.

Aantal vaccinaties
Vaccineren zorgt ervoor dat je niet of veel minder ziek wordt door corona (wat ziekenhuisopnames helpt voorkomen). In Nederland is tot en met afgelopen week in totaal ongeveer een miljoen keer gevaccineerd, waarvan circa 685.300 keer door de GGD’en (t/m 21 februari).

De afgelopen week zijn er 6.921 vaccinaties uitgevoerd door GGD Drenthe. In totaal, van 6 januari tot en met 21 februari, zijn dit er 24.686. Dit zijn zowel eerste als tweede prikken. Voor een optimale bescherming krijgen alle gevaccineerde mensen een tweede vaccinatie.

Op 16 februari is GGD Drenthe ook begonnen met het vaccineren van zorgmedewerkers met het AstraZeneca vaccin.

Vanwege de code Rood van het KNMI en de verwachte gladheid waren op maandag 15 februari alle GGD Drenthe test- en vaccinatielocaties gesloten. Alle vaccinatieafspraken voor deze dag konden later in de week alsnog worden gedaan.

In welke volgorde en met welk vaccin inwoners gevaccineerd worden, wordt landelijk bepaald. Die informatie is te vinden op de website van Rijksoverheid. 

Aantal besmettingen
Het aantal coronabesmettingen is de afgelopen week gestegen naar 868 (vorige week 773). Het gemiddeld aantal besmettingen per 100.000 inwoners is in de afgelopen week gestegen van 157 naar 176.

Het verloop van het aantal positieve testen in Drenthe, de omliggende regio’s en landelijk van de afgelopen week is samengevoegd in een grafiek

Bij de meeste besmettingen gaat het om mensen van middelbare leeftijd: 55-59 jarigen 10%, 50-54 jarigen 9%, 20-24 jarigen 9%.

Voor zover de bron bekend was, vond de afgelopen week ruim de helft van de besmettingen plaats in de thuissituatie (57%), gevolgd door bezoek van/bij familie of vrienden (18%), werksituaties (14%), verpleeghuizen of woonzorgcentra voor ouderen (6%).

Ziekenhuisopnames
De afgelopen week zijn 11 mensen met COVID-19 opgenomen in de ziekenhuizen in Drenthe (vorige week 14). Op 22 februari lagen 28 patiënten op de verpleegafdeling (vorige week 29). Het aantal patiënten op de IC is 8 (vorige week 9).  

Testen
In de afgelopen week heeft GGD Drenthe 6.546 testen afgenomen (vorige week 5.629). Dit zijn zowel PCR-testen als antigeentesten (ook wel sneltesten genoemd, aangeboden op locatie De Haar in Assen en in Emmen). Je kunt bijna altijd dezelfde dag terecht en ontvangt de uitslag binnen twee uur (antigeentest) of uiterlijk de volgende dag (PCR).

Het nieuwe testbeleid (als contact zonder klachten wel gelijk kunnen testen) beïnvloedt het ‘vindpercentage’: het aandeel positieve uitslagen van alle GGD-testen. Die is de afgelopen week gedaald. Van de testen die GGD Drenthe doet, waren de afgelopen week 9,4% positief (vorige week 12,9%).

Alleen samen houden we de derde golf laag
Dankzij de extra maatregelen en het bijbehorende gedrag van mensen hebben we tot eind januari in Nederland snelle stijging van het aantal positief geteste personen voorkomen. Door ons gedrag kunnen we onszelf en anderen beschermen tegen het virus. De meest effectieve manier om niet besmet te raken is door geen direct contact met anderen te hebben. Houd daarom 1,5 meter afstand, werk en blijf zo veel mogelijk thuis. Verlaat het huis niet als je (milde) klachten hebt. Testen, ook bij milde klachten, is en blijft heel belangrijk. Zo zorgen we er samen voor dat we anderen niet besmetten.

Zie ook de landelijke rapportage over de afgelopen week op rivm.nl 

* Vermijd dan nog wel het contact met kwetsbare personen tot en met 10 dagen na het contact met uw besmettelijke huisgenoot. Werk je in de zorg, overleg dan met je werkgever of en wanneer je weer mag werken. Blijf ook op klachten letten als je weer naar buiten mag. Als je klachten krijgt of je klachten veranderen, blijf dan thuis en laat je opnieuw testen.  Bron: GGD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen