foto: Pixabay
Gezondheid

Geboren in 1956 tot en met 1960 en niet gevaccineerd? dan kan je vanaf vandaag alsnog een afspraak maken

Vanaf zaterdag 5 juni bieden de GGD’en 60 tot 64-jarigen, die nog niet gevaccineerd zijn, de mogelijkheid om een afspraak te maken om alsnog gevaccineerd te worden met een mRNA-vaccin. Deze mensen (geboren van 1956 tot en met 1960) hebben eerder een uitnodiging van hun huisarts gekregen om gevaccineerd te worden met AstraZeneca.

Een afspraak kan vanaf 5 juni online gemaakt worden via www.coronavaccinatie-afspraak.nl of telefonisch vanaf 08.00 uur via het landelijke callcenter (0800-7070). GGD GHOR Nederland adviseert nadrukkelijk om online een afspraak te maken vanwege de grote drukte bij het callcenter. Voor deze groep maken we het nummer bekend zodat deze groep snel een afspraak kan maken, zonder dat zij hiertoe per brief zijn uitgenodigd. Let op: het is niet mogelijk eerder dan zaterdag 5 juni een afspraak te maken.

Mensen geboren in 1956 tot en met 1960 werden tot nu toe alleen gevaccineerd bij de huisarts met AstraZeneca. Dat is een veilig en effectief vaccin voor deze doelgroep. Niet iedereen uit deze leeftijdsgroep heeft zich laten vaccineren. Er is nu ruimte om de mensen uit deze groep die nog niet zijn gevaccineerd ook een ander vaccin aan te bieden. Zij kunnen nu alsnog door de GGD’en worden gevaccineerd met BioNTech/Pfizer of Moderna.

Mensen die al een eerste vaccinatie met AstraZeneca hebben gekregen bij de huisarts, krijgen hun tweede vaccinatie AstraZeneca opnieuw bij de huisarts. De GGD’en geven hen geen tweede ander vaccin.

Geboren in 1983? Je kunt online je vaccinatieafspraak maken.

Aangezien er steeds meer vaccins beschikbaar komen, gaat het vaccinatietempo nog verder omhoog. Mensen uit 1983 kunnen daardoor vanaf 4 juni online een afspraak maken voor vaccinatie met een mRNA-vaccin. Inplannen kan via www.coronavaccinatie-afspraak.nl.

Iedereen uit geboortejaar 1983 ontvangt binnenkort van het RIVM per post een uitnodiging voor een vaccinatie, maar het is niet nodig om op deze brief te wachten. We verzoeken mensen uit dit geboortejaar, die zich willen laten vaccineren, online een afspraak in te plannen. Dat kan via www.coronavaccinatie-afspraak.nl. Hiervoor is je eigen DigiD(-inlogcode) nodig.

Welk vaccin?
De GGD’en gebruiken voor mensen uit geboortejaar 1983 vaccins van BioNTech/Pfizer en Moderna. Deze mRNA-vaccins beschermen even goed tegen ernstige ziekteverschijnselen en ziekenhuisopname. Op de vaccinatielocaties waar ook Moderna wordt gebruikt, wordt ter plaatse bepaald of mensen BioNTech/Pfizer of Moderna krijgen. Dit hangt volledig af van de beschikbaarheid van de vaccins.

Geboren in of voor 1955 of van 1961 tot en met 1982?
Eerder zijn mensen geboren in of voor 1955 uitgenodigd om een vaccinatieafspraak te maken. Dit geldt ook voor mensen uit 1961 tot en met 1982. Mensen uit deze leeftijdsgroepen die nog geen gebruik hebben gemaakt van deze oproep maar dat wel willen, vragen we dringend, indien mogelijk online, alsnog een afspraak te maken. Online gaat het snel, makkelijk en het kan 24 uur per dag.

Jongere leeftijdsgroepen
Het heeft op dit moment geen zin om een afspraak in te plannen als u later dan 1983 bent geboren. Deze afspraken worden afgezegd. Iedere dag filtert en controleert GGD GHOR Nederland ingeplande afspraken op geboortejaar. Mensen die ongeldig een afspraak hebben gemaakt, krijgen bericht dat hun afspraak wordt geannuleerd en/of komen op de vaccinatielocatie niet door de controle.

Vaccinatiestrategie
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) bepaalt de volgorde waarin groepen worden gevaccineerd. Dat doen zij op basis van adviezen van de Gezondheidsraad en de beschikbaarheid van vaccins. Kijk voor de meest actuele volgorde van vaccineren op www.coronavaccinatie.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen