Laden Evenementen

Historisch spreekuur en flitslezingen bij !Pet

25 november 2023

Zaterdagmiddag 25 november a.s. is historicus Albert Metselaar aanwezig bij boekhandel !Pet te Hoogeveen met een bijzonder programma. Van 14.00 tot 16.00 uur houdt hij historisch spreekuur. Wie vragen heeft op historisch gebied rondom de geschiedenis van Hoogeveen, Hollandscheveld, Elim, en de andere dorpen van de gemeente Hoogeveen, kan ze bij hem inbrengen. Wie mooi oud materiaal heeft over de Tweede Wereldoorlog, of andersoortige documenten of spullen, neem ze gerust mee, voor uitleg…. Of om zelf op gang gebracht te worden. Historisch onderzoek is een vak, Albert Metselaar is er inmiddels 45 jaar mee bezig, maar wie weet kunt u zelf zo ook een weg vinden in de archieven. De afgelopen jaren verschenen er tal van boeken van zijn hand, werden diverse gratis ebooks verspreid en wekelijks publiceert hij in de Hoogeveensche Courant.

Tussendoor worden er ‘flitslezingen’ gehouden. Als de gong klinkt wordt keer op keer een onderwerp kort door de bocht ‘bij de kop gepakt’.

14.00 uur: Even voorstellen, wie is Albert Metselaar?

14.15 uur: Vincent, feit en fictie.

14.30 uur: Pullevaarders, pramen en pleziervaart.

14.45 uur: Burgemeester Tjalma en de Joodse Hoogeveners.

15.00 uur: Ere wie Ere toekomt, volg de bonnen. Verzet in het District.

15.15 uur: Krantengeschiedenis in oorlogstijd.

15.30 uur: De Knokploegen in en rond Hoogeveen in oorlogstijd.

15.45 uur: Nieuwlande, onderduikers en verzet, feit en fictie.

Al naar wat de bezoekers inbrengen, kan er een extra flitslezing worden ingelast. ‘We maken er een gezellige stamtafel van’, is de intentie ‘maar dan geen borrelpraat. We gaan het hebben over de geschiedenis van ons mooie gebied.’ Mooi uitgangspunt, binnen de grenzen van wat we weten. Er is nog veel waarvoor extra onderzoek nodig is.

Share This Event

  • Dit evenement is voorbij.

Gegevens

Datum:
november 25, 2023
Tijd:
14:00 - 16:00