Laden Evenementen

4 februari is het Wereldkankerdag

05 februari 2024

Zondag 4 februari is het Wereldkankerdag. Op deze dag wordt er wereldwijd stilgestaan bij de impact van kanker op je leven. Het Toon Hermans Huis Drenthe (THHD), Centrum voor leven met en na kanker in Hoogeveen vraagt op maandag 5 februari op een bijzondere wijze aandacht voor de impact van kanker op iemands leven.

Burgemeester Karel Loohuis onthult op 5 februari om 14.30 uur in het Toon Hermans Huis Drenthe, in Het Klooster, Brinkstraat Hoogeveen.

een bijzonder object dat symbool staat voor het leven met en na kanker, de ziekte die je leven aan diggelen gooit. Het object is een verzameling van levenslessen om anderen geraakt door kanker, een hart onder de riem te steken en te inspireren.

In Nederland krijgt 1 op de 2 mensen op een of andere manier te maken met kanker. Het lijdt geen twijfel dat de ziekte veel invloed heeft op je leven zowel lichamelijk als geestelijk. Ook op het leven van de partner of familielid trekt kanker een heftige wissel. De maatschappij is ingericht op het beter maken, maar wat er daarna volgt, daar is vaak nog te weinig oog voor. ‘Dan sta je buiten het ziekenhuis omdat de behandelingen achter de rug zijn en is het “veel succes”. Terwijl er in een langdurige behandeling zoveel met je is gebeurd. Het leven is doorgegaan, maar voor jou is dat leven anders geworden. Voor deze mensen zijn IPSO centra zoals het THHD in Hoogeveen het vangnet, Het THHD is er voor mensen met kanker, maar ook voor hun naasten en nabestaanden. Zij kunnen hier terecht voor contact met lotgenoten, een luisterend oor en activiteiten zoals yoga en creatieve workshops.

Betere kwaliteit van leven
Het merendeel van de kankerpatiënten kampt namelijk met zorgen en angsten tijdens, maar ook na de behandeling van hun ziekte. Deze gevoelens hebben een negatieve impact op de kwaliteit van leven van de patiënten. Uit recent onderzoek van Ecorys blijkt dat ruim 70% van de bezoekers van IPSO centra zoals het Toon Hermans Huis Drenthe een grote tot zeer grote verbetering op alle dimensies van Positieve Gezondheid ervaart. De helft van alle respondenten waardeert de bijdrage aan hun mentaal welbevinden, kwaliteit van leven, maatschappelijke participatie en zingeving met een rapportcijfer 8 of hoger.

Share This Event

  • Dit evenement is voorbij.

Gegevens

Datum:
februari 5
Tijd:
14:30 - 15:30