Column

Opinie Bordeel in Hoogeveen

Prostitutie is een verschijnsel in onze samenleving, waar erg moeilijk mee is om te gaan. Ondanks de opheffing van het bordeelverbod in 2000, spelen er zich nog steeds misstanden af. Ook in gelegaliseerde bordelen vindt nog steeds uitbuiting plaats en ook zijn er gevallen waar verslaving aan drugs reden is om prostituee te zijn. Blijkbaar lukt het in Nederland niet afdoende om foute pooiers en vrouwenhandel te bestrijden. Zo is het erg spijtig dat prostituees door slechte ervaringen getraumatiseerd kunnen raken.

Nu is er de Wet Regulering Sekswerk (WRS) in de maak die in 2021 of 2022 in werking moet treden om misstanden aan te pakken in de seksbranche. Het CDA pleit voor een totaalverbod en wil de klant strafbaar stellen die een prostituee bezoekt: brevet van onvermogen om misstanden te bestrijden. Een totaalverbod betekent dat de prostituee nog meer een ondergronds leven gaat lijden. De overheid moet prostituee als een normaal beroep zien met gezonde arbeidsvoorwaarden en veiligheid kunnen garanderen aan prostituees. Prostituees moeten behoren tot een geaccepteerde beroepsgroep die voorzien in een verlangen.

In de jaren 1980-1990 waren in Hoogeveen bordelen, maar  ondanks de opheffing van het bordeelverbod zijn eind jaren 1990 en begin jaren 2000 seksclubs in Hoogeveen slechts kort actief geweest: ze stranden snel doordat ze in conflict kwamen met de gemeente Hoogeveen. Het wat preutse gemeente Hoogeveen heeft het niet zo op zichtbare prostitutie, laat staan een tippelzone. Thuisprostitutie is de laatste jaren in opkomst, en daar is niets op tegen zolang het vrijwillig is, dat geldt ook voor andere vormen van prostitutie. Het voorziet in een behoefte en bij wederzijds respect is dat prima. Een bordeel heeft het grote voordeel dat er beter toezicht door de overheid kan worden gehouden in een geconcentreerd verband. Helaas hebben we soms ook te maken met foute pooiers, agressieve klanten en stelende prostituees. En dat moet niet. Een seksclub moet voldoen aan redelijke vergunningsvoorwaarden, geen overlast verzorgen en moet fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden en een veilige werksfeer bieden aan prettige prostituees. Goed geregeld is kan een bordeel een gezellige plek zijn, ook voor een drankje en een praatje. Prostituees zijn overigens niet alleen vrouwen, maar ook mannen en transgenders. Ik hoop dat de WRS dit ondersteunt zonder te vervallen in het uitbannen van prostitutie. Een fatsoenlijk bordeel verdient ook Hoogeveen, waarin prostituee een volwaardig beroep is.

Ronald Wilfred Jansen, Hoogeveen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen