Column

Kantlijn: Zeur niet langer! Ga volgende keer stemmen!

Op Facebook las ik een hartenkreet van een bijstandsgerechtigde. Een strijdbare, intelligente bijstandsgerechtigde, die de weg naar de rechter meerdere malen met succes heeft weten te vinden. Ik wil die hartenkreet graag verder onder ieders aandacht brengen. U kunt daarbij helpen door deze iSay onder uw digitale vrienden te verspreiden en hen vragen dat ook te doen.

Door Frits Kappers

De hartenkreet op Facebook luidde: De kiezers hebben een sterke voorkeur voor (extreem) rechts. Zij offeren graag de zwakste mensen op. En die zwakste mensen zouden ook eens moeten gaan stemmen i.p.v. te zeuren dat het allemaal toch niks helpt. We leven wel in een democratie. Doe daar dan ook iets mee.

Hoewel ik het helemaal met deze hartenkreet eens ben, wil ik er toch graag een kanttekening bij plaatsen. Hoeveel “zwakste mensen” er daadwerkelijk gaan stemmen weet ik niet, maar ik vrees dat velen van hen zich niet werkelijk verdiepen in wat partijen te bieden (of niet te bieden) hebben. Begrijpelijk als je in de hoek zit waar de hardste klappen vallen, terwijl de witteboordengraaiers de penningen binnenharken.
Daardoor is het goed mogelijk dat juist die zwaksten op PVV of FvD zullen stemmen. Gewoon uit onvrede en gelokt door uitspraken als de minder Marokkanen bullshit van Geert Wilders en de leugens van Thierry Baudet.

In 1933 trapten de mensen in de retoriek van de nazi’s en de fascisten. Baudet en Wilders hebben een andere retoriek en zijn zeker geen nazi’s, maar ze vertonen wel trekjes van fascisme. In beide bewegingen is sprake van één autoritaire leider, die weinig tegenspraak duldt, beide zetten zich af tegen de gevestigde politieke orde en beide schilderen een glorieuze toekomst als zij eenmaal aan de macht zijn gekomen. Daarbij schuwen beiden ook niet om de Islam als zondebok te brandmerken.

Maar het is niet extreem rechts dat de oplossing zal brengen. Zoals ik ook van extreem links niet de oplossing verwacht. Extreme bewegingen veroorzaken doorgaans slechts chaos en in die chaos ontstaat dan vanzelf de roep om recht en orde en zal minder extreem rechts (in Nederland de VVD) al snel boven komen drijven. En juist van die VVD moeten de zwaksten het absoluut niet hebben. Daar zitten veel van de voornoemde witteboordengraaiers, die niets liever willen dan zoveel mogelijk vrijheid en lage belastingen. Niet voor niets kwam de afschaffing van de dividendbelasting uit de koker van de VVD, wat tot een gênante afgang voor premier Rutte leidde.

Helaas lijken de Partij van de Arbeid en de SP momenteel veel te weinig daadkrachtig om voor de zwaksten een aanvaardbaar alternatief te zijn. Frans Timmermans mag dan de PvdA weer even hoop hebben gegeven, maar met zijn basis(!)salaris van €360.000 per jaar (exclusief alle toeslagen) is hij echt niet de messias die de voormalige socialisten weer in het zadel gaat helpen. Ook de SP lijkt aan interne verdeeldheid ten onder te gaan. En toch zullen minima het van links moeten hebben. Gewoon realistisch links.

Het kapitalisme valt niet weg te denken uit onze economie. En die economie is wel de motor waar de eerlijke samenleving op moet draaien. Van realistisch links verwacht ik daarin dat zij voor een eerlijke verdeling van geld en goed vechten. Daarbij mogen wat mij betreft forse inkomensverschillen rustig blijven bestaan, mits de zwaarste lasten ook evenredig op de sterkste schouders terecht komen. De rijken mogen van mij rijk zijn, maar niet als de armen daardoor steeds armer worden. Van rechts krijg je mooie praatjes als “een vangnet voor wie dat echt nodig heeft” en “zo jaag je de investeerders weg”. Dat zijn van die dooddoeners als “zorg dichtbij als het kan en verder weg als het moet.”

Dit geldt zowel landelijk als lokaal. Het centrumrechtse college in Hoogeveen laat momenteel zien niet te snappen wat verantwoord besturen inhoudt. Een wethouder die beweert dat Hoogeveen altijd heel sociaal is geweest, heeft geen idee waar hij het werkelijk over heeft. Dat valt duidelijk te zien aan de manier waarop de gemeente Hoogeveen met de participatiepremie voor de zwaksten is omgegaan. Het legt de onwil van de gemeente genadeloos bloot. En als het geen onwil is, dan is het onkunde en dat is nog vele malen erger. Want hopeloos.

De participatiepremie moet vanaf 2009 al worden uitgekeerd. De gemeente had dat wel netjes in haar verordeningen staan maar deed het niet. In 2016 volgde de eerste rechtszaak hierover. Hoogeveen verloor. Veel rumoer, excuses van de gemeente, iedereen zou uitgekeerd krijgen en meer van dat soort blabla. Maar het gebeurde niet. In 2019 volgde een tweede rechtszaak, die Hoogeveen opnieuw verloor. De gemeente moest een nieuwe beschikking maken. Dat gebeurde op minimalistische wijze. Op wat punten en komma’s na is de beschikking exact hetzelfde als de vorige. De eiser in een van deze gewonnen zaken meldt hierover: “De gemeente gaat liever naar de rechtbank dan dat ze mij en al die andere mensen die premie netjes uitkeert. We hebben er gewoon wettelijk gezien recht op. Ik ga dus weer naar de rechter. Drie keer raden wat de uitkomst zal zijn. Dat je als gemeente drie keer keer naar de rechter moet om gewoon de wet uit te voeren. Wat zegt dat over een gemeente?”

Eiser gaf het antwoord zelf niet. Ik vul het wel in: het zegt alles, maar dan ook werkelijk alles over de bereidheid om de kansarme inwoners te geven waar zij wettelijk recht op hebben.

Lees hier wat de Hoogeveensche Courant hierover schreef.

De Hoogeveens ombudsman maakte na een diepgraven onderzoek zelfs gehakt van het participatiebeleid van de gemeente Hoogeveen. Hij stelt in zijn rapport dat de gemeente Hoogeveen zich niet aan de wet houdt en de administratie niet op orde heeft. Dat rapport zal wel hetzelfde lot ondergaan als het rapport van de Rekenkamer m.b.t. de kunstijsbaan. Dit college lijkt blind en doof voor kritiek. Ook dit rapport zal wel in de bureaula verdwijnen. En de meerderheid in de gemeenteraad zit er bij en kijkt er naar.

Daarom roep ik met name ieder die door de rigide bezuinigingen in Hoogeveen wordt getroffen op om over twee jaar bij de volgende raadsverkiezingen eens niet op CDA, ChristenUnie, Gemeentebelangen en ook niet op de VVD te stemmen. Beroerder dan uw vooruitzichten nu zijn zal het zeker niet worden.
.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen