Column

Kantlijn: Cultuurpaleis Hoogeveen – het 8e WereldWonder!

Hoogeveen zet vol in op het Cultuurhuis. Architectenbureau Common Affairs (onnodig Engels voor Gemeenschappelijke Zaken) uit Amsterdam mag een voorlopig ontwerp maken. Het bedrijf zal dit samen met de ‘culturele partijen’ in Hoogeveen doen als het aan wethouder Giethoorn ligt. Tot die partijen behoren ook de toekomstige bezoekers.


Door Frits Kappers

Interessant. Wie zijn namelijk de toekomstige bezoekers? Hoe selecteer je die? Daar zal dus ook wel eerst een bureau onderzoek moeten doen. Hoe dik mag de vinger in de pap worden? Hoe diep mag die in de pap gestoken worden? Mag de vinger van de toekomstige bezoekers ook in de pap roeren? En, niet onbelangrijk, mogen de toekomstige bezoekers ook van de pap proeven? Als zij van Common Affairs slim zijn richten ze nog gauw even het bureau Common Visitors op. In Hoogeveen valt geld te verdienen.

Cultuur is het geheel aan gewoonten en (gedrags)regels dat bij een volk of stam hoort valt te lezen op het blog van het Encyclopedisch platform Ensie. Hieronder vallen onder andere het geheel van normen en waarden, de voeding, eetgewoonten, kleding, godsdienst en muziek en dans. Ook gaat het hierbij om gebruiken zoals lichaamsversiering.

De wethouder schuwt niet om de lat laag te leggen. Cultuur is van ons allen, dus we mogen allemaal meepraten. Giethoorn noemt het een zeer vernieuwende en verfrissende aanpak. Vanuit de beleidshoek, die we voortaan de afdeling policy matters noemen om meer gemeenschappelijkheid te suggereren, zijn al als culturele partijen aangemerkt De Tamboer, Het Podium, de Openbare Bibliotheek, de Verhalenwerf, Scala Centrum voor de Kunsten en de Historische Kring Hoogeveen. Zij moeten onder één dak komen. Via vernieuwbouw op de locatie van de huidige Tamboer, waar overigens de beide theaterzalen blijven bestaan.

Er valt nog een hoop te schrijven over deze pap, maar vooreerst is het belangrijk wie er een vinger in mogen steken. Ik stel voor om daar een brede maatschappelijke discussie aan te wijden. Voor wie niet weet wat dat is: het was in de 20e eeuw een goede gewoonte om de bevolking via brede maatschappelijke discussies een vinger in de pap te gunnen. Je zou zelfs kunnen spreken van inspraakcultuur, hoewel nooit duidelijk is geworden wat uiteindelijk met die vingers is gebeurd.

Laten we om te beginnen eerst vaststellen wie nog meer onderdak moeten krijgen in het Cultuurhuis. Hoe meer hoe beter. Dan slopen we de Tamboerpassage en bouwen we geen cultuurhuis, maar een Cultuurpaleis! Kost een paar cent, maar dan heb je ook wat. Een cultuurpaleis waar onze Oosterburen massaal op af zullen komen. So ein wunderbares Kulturpalast! Sagenhaft! Het wordt geen bovenregionaal gebeuren, het wordt een mondiale trekpleister. Het achtste wereldwonder, dat bussen vol Chinezen en Japanners naar Drenthe zal lokken.

Help mee bouwen aan dit wereldwonder en geef (liefst gemotiveerd) in de reactieruimte onder dit blog aan wie allemaal onderdak moeten krijgen in het Cultuurpaleis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen