Column

Duizenden euro’s verspild aan overbodig onderzoek oud-burgemeester Tjalma

Alsof het de gewoonste zaak van de wereld is wordt er in Hoogeveen gesmeten met geld dat er niet is. Vandaag is het rapport van historicus en onafhankelijk onderzoeker Robin te Slaa over de kwestie Tjalma openbaar geworden. In de verklaring die het college van B&W aan de media heeft gegeven over het (overigens zeer verstandige) besluit om alle eerbetoon aan Tjalma te staken en hem de titel van ereburger van Hoogeveen te ontnemen, staat niets dat niet al in januari bekend was.

In mijn iSay van 17 januari 2020 ben ik, naar aanleiding van de berichtgeving door Albert Metselaar, uitgebreid ingegaan op wat iedere burger van Nederland binnen de kortste keren over de houding van Jetze Tjalma in en de zuivering na de oorlog aan de weet kon komen.
In die iSay valt ook de brief te downloaden die ik toen aan de gemeenteraad, het college en de secretaris heb gezonden.
Alles wat nu na een onderzoek dat ongetwijfeld duizenden euro’s heeft gekost bekend is geworden was al bekend dankzij het onderzoek van Niod onderzoeker Professor Peter Romijn, die in 2006 het boek “Burgemeesters in oorlogstijd” uitbracht. Daarin wordt nadrukkelijk de berisping zonder openbaarmaking vermeld.

Als burgemeester Loohuis nu net gaat doen alsof het college daarvan niet op de hoogte was, dan liegt hij of hij leest de post die hij krijgt niet. Het bewijs is deze brief die op 17 januari is verstuurd naar de griffie van Hoogeveen. Men was op de hoogte, de burgemeester is zelf historicus, de feiten en de bronnen werden hem voorgelegd, het had hem minder dan een dagdeel gekost om te achterhalen wat nu 7 maand verder is gepresenteerd als nieuwe informatie. En het had de gemeente een uitgave van een paar duizend euro bespaard.

En tot slot: een excuus aan de Joodse gemeenschap is op zijn plaats.
Beter laat dan nooit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen