Amusement

Proeftuin Nieuw Publiek in Noord-Nederland

De vraag hoe culturele instellingen een breder publiek kunnen bereiken houdt de sector al jaren bezig. Het is deze vraag die dit jaar in Noord-Nederland centraal staat in de Proeftuin Nieuw Publiek. De proeftuin wordt uitgevoerd door de Rijksuniversiteit Groningen en Stichting Kunst & Cultuur in opdracht van de overheden verenigd in We the North.

 

Hoe kun je een nieuw publiek interesseren voor al het moois dat de theaters en theatermakers in Noord-Nederland te bieden hebben? In de Proeftuin Nieuw Publiek gaan theaterprogrammeurs en theatermakers proberen meer mensen te interesseren voor hun voorstellingen. Hoe kun je potentiële bezoekers interesseren voor het aanbod? Hoe kun je de voorstellingen laten aansluiten bij de leefwereld van de ‘niet-bezoekers’. Via sociale media wordt iedereen gevraagd aan deze discussie bij te dragen. Op www.proeftuinnieuwpubliek.nl zijn de links te vinden.

 

Het onderzoek start met gesprekken met theaterdirecties, theaterprogrammeurs, makers en (niet-)publiek om beter te begrijpen hoe het culturele aanbod nu aansluit bij de leefwereld van mensen. De Proeftuin biedt vervolgens podia en makers de kans om nieuwe plannen te ontwikkelen voor het bereik van nieuw publiek en deze uit te proberen in producties die in najaar van 2021 geprogrammeerd staan.

 

Achtergrond

Op verzoek van de Minister van Cultuur is in 2018 een regioprofiel voor het Noorden opgesteld: We the North. Hierin staan het noordelijke culturele ecosysteem en de ambities beschreven. In lijn met deze ambities is een aantal proeftuinen opgezet op het gebied van meertaligheid, beeldende kunst en publieksbereik. De laatste ambitie krijgt vorm in de Proeftuin Nieuw Publiek. De Proeftuin is mogelijk dankzij financiële steun van We the North, het Fonds voor de Podiumkunsten en VSBfonds.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen