AlgemeenAmusement

Afsluiting Meziek uut Veen in Het Podium

Hoogeveen – Met optredens van The Normal School Minstrels, Margaretha Kleine, High Moor Band, Leon & the Lions en No name
Meziek uut veen is een bijzonder project over de tientallen Hoogeveense bandjes uit de jaren 1965-1985. Het project wordt op zaterdagavond 13 april muzikaal afgesloten in Het Podium!

Meziek uut Veen
Op 7 september 2018 trapten The Magnolians, Secondary School Minstrels, My Generation en No Name het project Meziek uut veen al af tijdens Uitdagend Hoogeveen. Het publiek werd meegenomen naar vervlogen tijden.

In de Bibliotheek/Verhalenwerf is sinds 3 november 2018 een expositie te zien met foto’s, teksten, en bijzonder beeld- en geluidsmateriaal uit de jaren 1965-1985. Op 3 november was er een optreden van The Magnolians in de bibliotheek. Ook werden er aan de Verhalentafel in de bibliotheek unieke verhalen gedeeld met het publiek.

Meziek uut Veen LIVE! In Het Podium
De expositie van Meziek uut Veen kan natuurlijk maar op één manier worden afgesloten.
Zaterdag 13 april gaan we in Het Podium nog één keer terug naar toen met optredens van The Normal School Minstrels, Margaretha Kleine, High Moor Big Band, Leon & The Lions en No Name.

The Normal School Minstrels
Halverwege de jaren ’60 verwierf deze Hoogeveense folksong-groep ruime bekendheid in de omgeving. Zo traden ze onder meer op in De Tamboer met Martine Bijl. Het trio bestaat uit Roel Dorgelo, Sijtze Malda en Tonie Kerssies, die vanaf 1964 dagelijks samen met de trein van Hoogeveen naar de Hervormde Kweekschool in Assen reisden. De naam was afgeleid van de destijds bekende folkgroep The New Christy Minstrels en is een verwijzing naar de Normaalschool, het verouderde woord voor kweekschool. Liedjes van Peter Paul and Mary, het Kingston Trio, The Brothers Four, Harry Bellafonte, Pete Seeger, Bob Dylan, Donovon en Joan Baez kwamen tot leven met hun meerstemmigheid. In 1969 stopte de band, maar na meer dan 50 jaar pakken ze de instrumenten weer op voor Meziek uut Veen!

Margaretha Kleine
In de jaren ’70 zag de achtjarige Margaretha uit Nieuwlande bij haar oom een gitaar staan. Hij leerde haar gitaar spelen, waarna ze op les ging bij Ed Wennink. Ze herinnert zich deze periode als bijzonder leerzaam en heeft tot op de dag van vandaag nog veel plezier van haar gitaarspel. Ed leerde haar met beide benen op de grond te blijven staan. Een hele tijd later schreef Margaretha eigen liedjes, waaronder haar Drentstalige nummer D’r is niks. De ballade werd zo goed ontvangen op regionale zenders, dat er al snel een album volgde: Drok. Margaretha speelde onder meer in het voorprogramma van De Kast en Daniël Lohues.

High Moor Big Band
Dit in 1980 opgerichte orkest is voortgekomen uit de muziekopleiding van de Hoogeveense Muziekschool (later Scala) en staat onder leiding van docent en dirigent Martin Oosterwijk. Het brede repertoire omvat vele jazzstijlen, zoals swing, pop, latin, funk en balads. Naast instrumentale werken met bijbehorende improvisaties, worden ook vocale arrangementen uit The American Songboek gebracht.

Leon & the Lions
Vanaf 1985 speelde deze band veel in het noorden van Nederland. De band was gedurende zo’n tien jaar actief met enkele personeelswisselingen op bas en drums. In Het Podium pakken Leon van der Weiden, Gijs Kos, Ruud Slot, Oskar Strijker, Ewout Strijker, Theo van de Poll en Wim Koopman de instrumenten weer op. Het repertoire van de Lions bestond uit op blues & R&B georiënteerde covers van onder meer David Bowie, Eric Clapton, Robben Ford, Dire Straits, Jimi Hendrix, Herman Brood en Blues Brothers.

No Name
In 1969 ontstond No Name, nadat de bands the Great Discover, The Frogs en Reaction achtereenvolgens waren gestopt. Bertus ten Caat en André Damming zetten door en vormden samen met Gerard Damming en Ally Benjamins No Name. In 2009 maakten onder andere twee dochters en een zoon van Ten Caat deel uit van de band. De band richtte zich vanaf toen steeds meer op eigen werk. Er werden behalve Engelstalige- ook Drents- en Nederlandstalige nummers opgenomen. De meeste nieuwe liedjes werden geschreven door gitarist/zanger Fake ten Caat. Op 19 juli 2014 bestond No Name 45 jaar. Hierna was het klaar: de band stopte. Maar speciaal voor Meziek uut Veen LIVE komen de bandleden gelukkig nog eenmaal bij elkaar voor een spetterende show!

Wanneer en waar?
Zaterdagavond 13 april: 20.00 uur
In Het Podium, Schutstraat 43, 7907 CA Hoogeveen
Meziek uut Veen is een gezamenlijk project van Bibliotheek Hoogeveen / De Verhalenwerf, De Tamboer, Het Podium en Uitdagend Hoogeveen.
Foto: Johan Nauta

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen