Algemeen

Werkzaamheden belevingsbos gaan gewoon door

Noordscheschut – Het zaag- en snoeiseizoen is ten einde in het belevingsbos Noordscheschut. De afgelopen maanden hebben de vrijwilligers weer heel wat werkzaamheden verricht in het belevingsbos in Noordscheschut om het bos klaar te maken voor de toekomst.
Zo zijn er bomen (geblest door Landschapsbeheer Drenthe) en omgewaaide bomen gezaagd. In samenwerking met Waterschap is de Kikkerpoel uitgebaggerd en is de noord kant van de Kikkerpoel ook gesnoeid. In samenwerking met de gemeente zijn er een aantal paden (schouwen) breder gemaakt zodat de trekkers van Waterschap er in de toekomst beter langs kunnen om de watergangen die aansluiten op de natuurlijk Waterberging vrij te houden.
Binnenkort wordt de bloemenstrook op het evenemententerrein verbreed omdat dit meer effect heeft voor de wilde bijen en andere insecten, dan de huidige breedte. Hier hebben de vrijwilligers een Drents Akkermengsel voor gekregen die aansluit bij bos.
Vernielingen in het belevingsbos
Er zijn door de Werkgroep en Vrijwilligers Belevingsbos Noordscheschut ook jonge beuken en Amerikaanse eiken geplant en ook een Lindeboom met boompalen, helaas is o.a. de Lindeboom omgezaagd en de bomenpalen kapot gemaakt. Hier en daar zijn er ook jonge beuken of Amerikaanse eiken kapot getrokken. Dit gebeurt vaak door hutten bouwende spelende kinderen en de werkgroep wil dan ook meegeven aan ouders om dit bespreekbaar binnen het gezin te maken dat er naar hartenlust gespeeld mag worden in het bos maar hiervoor geen levende bomen gebruikt mag worden. De Lindeboom die gesneuveld is stond dichtbij het insectenhotel en is een heel belangrijke voedselbron voor wilde bijen en hommels.
Door het vele zaag werk is  er ook veel snoeimateriaal ontstaan en een groot gedeelte is gehakseld en zijn de slechtere padden hiermee voorzien van boomschors. Ook zullen nog stukken paden die slecht zijn met rood zand worden verbeterd. Maar het rode zand komt ook bij speelobjecten te liggen zoals bij het nieuwe klimobject waar o.a. een oude rioolbuis voor is gebruikt, hij is nog niet af maar men kan er al een beetje op klimmen en onder spelen.
Er is ook een nieuwe versie van het Boter, Kaas en Eieren spel gemaakt. Hoe zeer de vrijwilligers van Werkgroep en Vrijwilligers Belevingsbos Noordscheschut het ook betreuren dat de ouder versie van het spel hebben moesten weghalen. De vrijwilligers weten dat de steentjes geverfd als lieveheersbeestjes en bijtjes zeer geliefd was onder de kinderen, maar soms al een uur dat er weer nieuwe waren neergelegd werden ze gelijk al weer ontvreemd. Ook probeerde men al het kastje en het spelregelbordje te vernielen, De werkgroep was er klaar mee.
Officieel is de lente begonnen en daarmee ook het broedseizoen voor de vogels, hou daar rekening mee, blijf op de paden en geef de vogels wat privacy. Helaas mogen wij nog geen activiteiten organiseren maar wij zijn al heel blij dat 15 huishoudens een schoonmaak set hebben aangevraagd. Zij trekken er met regelmaat op uit om vuilniszakken vol met zwerfafval te rapen.
In september is er een Slootjesdag ingepland en zoals het nu lijkt moet dit toch door kunnen gaan, t.z.t. meer hierover.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen