foto:Pixabay
Algemeen

Regionieuws Hoogeveen krijgt donatie subsidie van $100,800,000.00 dollar

Hallo,
                         
Ik ben MacKenzie Scott. Ex-vrouw van de CEO en oprichter van Amaz. Ik doneer aan jou. Ik heb vanuit de stichting van Scott $14 miljard dollar gedoneerd aan liefdadigheidsinstellingen, individuen en hogescholen over de hele wereld, om onmiddellijke steun te bieden aan mensen die economisch lijden onder COVID-19-pandemie en jij bent een van de gelukkige winnaars, ik heb een donatiesubsidie ​​ter waarde van $100,800,000.00 dollar voor je. Als je geïnteresseerd bent, kun je contact met mij opnemen voor meer informatie.

Groeten,
MacKenzie Scott.

Natuurlijk is dit weer een van de zovele pogingen van oplichters die via mail, app of sms  binnenkomen bij veel mensen. En jammer genoeg trappen er nog steeds mensen in .

Wat is phishing?

U krijgt een bijvoorbeeld e-mail van uw bank. Althans, u denkt dat uw bank u een mail stuurt. In werkelijkheid doet een crimineel zich voor als uw bank. In de e-mail staat een link. Als u daarop klikt, wordt u doorgestuurd naar een onveilige website. Daar wordt u gevraagd uw persoonlijke inloggegevens zoals accountnaam, password en bankrekening in te vullen. Dit is “vissen” naar vertrouwelijke informatie: phishing.

Phishing is oplichting via het internet, er zijn verschillende varianten. Criminelen bouwen websites na van banken, grootwinkelbedrijven en pornosites. In alle gevallen probeert de oplichter u te verleiden uw inloggegevens in te typen. Met deze geheime gegevens kan de oplichter naar de echte website en onder uw naam inloggen. Op die manier kan de oplichter geld van uw rekening afschrijven.

Phishing gebeurt nagenoeg altijd digitaal. U krijgt een e-mail, Whatsapp of sms. Ergens in de tekst staat een link waarop u moet klikken. Vaak wordt de smoes gebruikt, dat uw betaalpas is geblokkeerd. Of er verloopt een termijn. Zo wordt u verleid onmiddellijk actie te ondernemen. Als dit bericht via sms naar uw telefoon wordt gestuurd, heet dit ‘smishing’, een samenvoeging van de woorden phishing en sms.

Ik ben slachtoffer van phishing

U heeft op een link geklikt en uw inloggegevens ingevuld op een website die u bij nader inzien niet vertrouwt.

  • Neem direct contact op met uw bank. Vraag om te controleren of er daadwerkelijk geld is afgeschreven van uw rekening. Laat uw rekening desnoods blokkeren of transacties stoppen.
  • Doe aangifte. Zorg dat u de gewraakte e-mail of het WhatsApp bericht bewaart en de politie kunt laten zien.
  • Hebt u een bijlage geopend en u vertrouwt het achteraf niet? Laat uw computer, tablet of smartphone controleren op schadelijke software. Daarna kunt u uw wachtwoorden wijzigen. Wacht met internetbankieren tot u zeker weet dat uw computer weer schoon is. Neem voor de zekerheid contact op met de bank en leg de situatie voor.
  • Hebt u alleen op de link geklikt, maar daar geen rekeninggegevens ingevuld omdat u het toch niet vertrouwde? Dan is er in principe niets aan de hand. Maar blijf alert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen