Algemeen

Obs De Goudvink, Van Gogh in de school

Vincent van Gogh en Hoogeveen/Drenthe: een combinatie die het afgelopen jaar veelvuldig werd gemaakt vanwege het Van Goghjaar. Obs de Goudvink in Hoogeveen vindt het belangrijk dat haar leerlingen meer ontdekken van de maatschappelijke en culturele wereld waarin zij opgroeien. Zodoende heeft de school de aandacht aan Van Gogh verlengd en werkte het de afgelopen drie weken met de hele school over de beroemde kunstschilder.

Naast schilderen schreef Vincent van Gogh ook veel met zijn broer Theo. Dat vormde de aanleiding voor het team om een brief te schrijven aan het Van Gogh Huis Drenthe, om een mooie samenwerking op touw te zetten. Zo werd het project op maandag 26 februari geopend in een ‘pop-up’ schildersatelier op school. Hier bevond zich een bijzondere gast: acteur Gienus Woldring als Vincent van Gogh. Al schilderend werd hij geïnterviewd en schonk hij een passend cadeau aan de school. Hij had namelijk alle klassenfoto’s nageschilderd in de bekende stijl van Van Gogh. In ruil hiervoor moest de school een schoolkunstwerk maken geïnspireerd op ‘De Zonnebloemen’. Deze deal werd al snel door de leerlingen gesloten.
Vanuit het Cultuurmenu Hoogeveen ontvingen alle groepen een mooie driedelige lessenserie, onder leiding van kunstdocent Annet van der Kamp. De lessen werden geïnspireerd door de kunstschilder en zijn werk. Zo maakten de groepen 1/2 onder meer een slaapkamer, groep 3/4 een mooie collage van diverse werken en tekenden groep 5/6 zelfportretten. Groep 7/8 liet zich onder meer inspireren door de Japanse kunststijl die Van Gogh ambieerde.
Een mooi hoogtepunt van het project vormde het bezoek aan het Van Gogh Huis Drenthe in Veenoord/Nieuw-Amsterdam. De leerlingen uit groep 4 tot en met 8 ontvingen hier een inspirerende rondleiding, keken een film en namen een kijkje in de kamer waar Van Gogh zo’n 140 jaar geleden verbleef. De groepen 1,2 en 3 bezochten het museum niet, zij speurden op school naar de kle(u)ren van Camille.
Afgelopen maandag werd het project afgesloten met een expositie voor ouders. Zo konden zij zien waar de school over heeft gewerkt. Toegang voor dit museum was gratis, maar er stond wel een collectebus. De bezoekers konden hierin een vrijwillige bijdrage deponeren ten behoeve van ‘Stichting Vrolijkheid’. Een stichting die samen met kinderen, jongeren en families kunst maakt op Asielzoekerscentra.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen