Foto: Pixabay
Algemeen

Krapte op de Drentse arbeidsmarkt

In augustus nam de WW in Drenthe verder af met 3,7 procent. In Drenthe is er nu sprake van een krappe arbeidsmarkt. Door minder werkzoekenden en meer vacatures hebben werkgevers moeite personeel te vinden. De krapte op de arbeidsmarkt betreft veel beroepsgroepen.

WW in augustus verder gedaald
Eind augustus telde Drenthe 5.761 WW-uitkeringen. Dat is 2,3% van de Drentse beroepsbevolking. Het aantal WW-uitkeringen in Drenthe nam in augustus af met 221 uitkeringen (-3,7%) ten opzichte van vorige maand. De WW daalde in de afgelopen maand in vrijwel alle sectoren. Vooral in uitzendbedrijven nam het aantal WW-uitkeringen af. In metaalindustrie, installatie en voertuigen was sprake van een toename van de WW. Eind augustus 2021 lag het aantal WW-uitkeringen ook ruim lager dan een jaar eerder (-28,5%). Sinds drie maanden ligt de WW weer onder het niveau van eind 2019, voor de uitbraak van de coronapandemie.

Arbeidsmarkt Drenthe is krap
De afname van het aantal WW-gerechtigden en de stijging van het aantal vacatures zorgt ervoor dat de arbeidsmarkt van Drenthe voor het eerst sinds het derde kwartaal van 2019 krap is. Dit blijkt uit de Spanningsindicator van UWV met nieuwe data over het tweede kwartaal van 2021. Krapte betekent dat werkgevers moeite hebben om hun vacatures te vervullen. Voor werkzoekenden biedt dit juist kansen: zij ervaren minder concurrentie. Voor de meeste beroepsgroepen is er sprake van een krappe arbeidsmarkt. Uitzondering hierop vormen in Drenthe creatieve en taalkundige beroepen (ruim), commerciële beroepen, managers en pedagogische beroepen (gemiddeld). Binnen beroepsgroepen kunnen er wel verschillen zijn. Zo is binnen de beroepgsgroep ‘zorg en welzijnberoepen’ bijvoorbeeld de arbeidsmarkt voor sociaal werkers gemiddeld terwijl die voor verpleegkundigen zeer krap is. De krapte op de arbeidsmarkt wordt in heel Nederland gevoeld. In alle regio’s is de arbeidsmarkt krap, in Zeeland en Midden-Utrecht zelfs zeer krap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen