Foto: pixabay
Algemeen

Energietoeslag 2023: Drentse gemeenten minder ruimhartig

Ook dit jaar komen veel Drenten in de knel door hun torenhoge energierekening. Huishoudens met een laag inkomen kunnen daarom een energietoeslag over 2023 aanvragen. De voorwaarden verschillen enorm per gemeente, blijkt uit eigen onderzoek van Independer. Ten opzichte van andere provincies, hebben veel Drentse gemeenten een strenge inkomensgrens. Inwoners die iets hogere inkomsten hebben, kunnen hierdoor buiten de boot vallen.

Meeste Drentse gemeenten strenge inkomensgrens

De regering adviseert om de energietoeslag over 2023 uit te keren aan huishoudens met een inkomen tot circa 120% van de bijstandsnorm. Gemeenten kunnen ervoor kiezen om deze inkomensgrens te verhogen en 29,2% van de Nederlandse gemeenten doet dit ook. Huishoudens met een iets hoger salaris hebben hier ook recht op de volledige energietoeslag.

In Drenthe gebeurt dit echter minder vaak. Hier heeft 16,7% van de gemeenten een iets ruimere inkomensgrens (Borger-Odoorn en Hoogeveen allebei 130%). Binnen de provincie vallen hierdoor meer huishoudens buiten de boot. Wel is er in één Drentse gemeente, Westerveld, een tussenoplossing voor inkomens die tot en met 150% van de bijstandsnorm verdienen. Zij krijgen ook een energietoeslag, maar een lager bedrag.

In Drenthe minder haast met aanvragen

Heb je recht op de energietoeslag 2023? Wees je dan bewust van de uiterste aanvraagdatum. Deze kan verschillen per gemeente en loopt in Drenthe uiteen van 31 maart tot 31 augustus 2024. Je hebt dus nog wel even de tijd en dat is in scherp contrast met veel andere gemeenten buiten de provinciegrenzen. Zo kun je in 15 gemeenten verdeeld over het hele land slechts tot 31 december 2023 de energietoeslag over 2023 aanvragen.

Benieuwd hoe het precies zit in jouw gemeente? Check dan hier het onderzoek van Independer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen