Algemeen

Drentse natuurfilmers Henk en Janetta starten crowfunding-sactie

Regio – Natuurfilmers Henk en Janetta Bos starten dinsdag 21 september een crowdfundactie. Het Asser stel is door Corona in de problemen geraakt waardoor de productie van de nieuwste natuurfilm Wilde Boel! gevaar loopt.

 

“De Corona-crisis raakte ons als kleine ondernemers bikkelhard,” zegt Janetta Bos. “Zo hard, dat we niet op eigen kracht verder kunnen.”

“Ruim 18 jaar lang hebben we het Drentse natuurschoon in beeld gebracht,” vult Henk Bos aan. “Daar verdienden we dan een bescheiden, maar voor ons passend, inkomen mee. De harde realiteit is nu dat we nu moeten knokken om een gedwongen einde van ons bedrijf af te wenden.”

 

CROWDFUNDING

Henk en Janetta Bos doen voor de crowdfunding een beroep op de tienduizenden Drentse natuurliefhebbers die de afgelopen 18 jaar films als Habitat (2020), Wildernis In Drenthe (2016) en Water Land Drenthe (2014) zagen. “We vragen onze fans om een bedrag te doneren via onze website zodat we Wilde Boel! kunnen voltooien,” zegt Janetta Bos.

“Privé en zakelijk zijn we op alle reserves ingeteerd. Net als bij veel andere bedrijven zijn de reserves bij ons na bijna anderhalf jaar Corona-gedoe totaal uitgeput.”

 

ZONDER INKOMEN

De problemen ontstonden vlak nadat de vorige productie Habitat in 2020 in première ging. “We verdienen ons inkomen met de vertoningen van onze films,” legt Henk Bos uit.

“Bioscopen gingen dicht, voorstellingen bij verenigingen en instellingen werden geannuleerd,” zegt Janetta Bos, “maar we wilden niet bij de pakken neerzitten. We hebben gewoon doorgewerkt.” Zo werkte het Asser stel aan het filmproject Full Farm, maar daarvan kreeg initiator Herenboeren Assen de financiering niet rond.

 

VOLDOENDE PERSPECTIEF

De situatie waarin de natuurfilmers verkeren is op korte termijn “kritiek”, maar Henk en Janetta Bos zien voor de langere termijn voldoende perspectief. Nu Habitat weer mag worden vertoond werkt het duo hard aan een nieuwe serie vertoningen. “We hopen dat onze fans ons een zetje in de rug willen geven,” zegt Henk Bos. “Zonder dat zetje redden we het niet.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen