Gynaecoloog Esther Tuinman in Bethesda
Algemeen

Babyboom in Drenthe: Midden-Drenthe koploper

Hoogeveen – Tussen de Drentse lakens was er in 2020 niets te merken van de coronabeperkingen. In Drenthe is dit jaar namelijk sprake van een heuse babyboom. Van januari tot en met oktober werden dit jaar al 3.684 baby’s geboren. Dit zijn er 235 meer dan tijdens de eerste 10 maanden van vorig jaar, wat neerkomt op een stijging van 6,8%. in de gemeente Hoogeveen waren dit 477 geboortes tot nu toe. In de gemeente Midden-Drenthe was deze stijging zelfs 32,8%. Dit blijkt uit een analyse van Independer op basis van data van het CBS en de Nederlandse Zorgautoriteit.

Ook grote stijging in Meppel en Aa en Hunze.

In de gemeente Midden-Drenthe werden de eerste 10 maanden van het jaar al 271 baby’s geboren. Dit zijn er al 67 meer dan dezelfde periode vorig jaar en zelf 25 meer dan in heel 2020. Ook in Meppel waren er van januari tot en met oktober verrassend meer geboortes dan dezelfde periode vorig jaar (+25%), gevolgd door de gemeente Aa en Hunze (+13,6%).

In Noordenveld was deze stijging niet te zien. Hier werden de eerste tien maanden van 2021 juist 24 minder kinderen geboren (-11,1%). Ook in Westerveld (-9%) en in Coevorden (-0,8%) vond geen babyboom plaats.

Onder de rivieren meer pret in bed 

In de provincie Friesland was de stijging van het aantal geboortes het grootst. Hier werden de eerste tien maanden van het jaar zelfs 8,9% meer baby’s geboren dan in 2020. Maar ook onder de rivieren was er meer pret in bed. Zo was er in Noord-Brabant een stijging van 7,9% en in Limburg werden er 7,3% meer baby’s geboren. Drenthe staat op de vierde plek. De kleinste stijging vond plaats in Zeeland (+2,8%).

Bijna kwart minder IVF-behandelingen door corona

Door de uitbraak van het coronavirus werden vorig jaar 23% minder IVF-behandelingen uitgevoerd ten opzichte van de vijf voorgaande jaren. Het aantal behandelingen daalde van gemiddeld 10.900 naar 8.400. Ook dit jaar is de verwachting dat deze daling zal doorzetten. Door uitgestelde zorg zijn veel IVF-behandelingen uitgesteld en zelfs stopgezet.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen