Algemeen

40% van alle volwassenen in Drenthe heeft minimaal één coronavaccinatie gekregen: Ontwikkelingen COVID-19 in Drenthe (weekoverzicht 24 t/m 30 mei)

Inmiddels heeft ongeveer 40% van alle volwassenen in Drenthe minimaal één coronavaccinatie gekregen. En dat werpt zijn vruchten af. De daling van het aantal positieve testen zet door. Hierdoor zien we nu ook een afname van de druk op de ziekenhuizen. Totdat iedereen die dat wil gevaccineerd is blijven de maatregelen en basisregels dé manier om te voorkomen het virus zich weer meer verspreidt.

Aantal vaccinaties
Vaccineren zorgt ervoor dat je niet of veel minder ziek wordt door corona (wat ziekenhuisopnames helpt voorkomen). Naast GGD’en, vaccineren ook ziekenhuizen, langdurige zorginstellingen en huisartsen.

 • Tot nu toe zijn in totaal door GGD’en 241.785 vaccinaties gezet bij 164.195 Drentse inwoners.
 • De afgelopen week zijn er 31.602 vaccinaties gezet door GGD Drenthe.
 • In totaal, van 6 januari tot en met 30 mei, zette GGD Drenthe er 230.687.

In welke volgorde en met welk vaccin inwoners gevaccineerd worden, wordt landelijk bepaald. Die informatie is te vinden op de website van Rijksoverheid. Je krijgt automatisch een uitnodiging, zodra je in aanmerking komt.

Aantal positieve testuitslagen
Het verloop van het aantal positieve testen in Drenthe, de omliggende regio’s en landelijk van de afgelopen week is samengevoegd in een grafiek.

 • Het aantal positieve testuitslagen was met 465 weer lager dan de afgelopen week (501). Dit is 7% minder.
 • Het gemiddeld aantal besmettingen per 100.000 inwoners in Drenthe is de afgelopen week gedaald naar 94 (vorige week 101).
 • Veruit de meeste besmettingen vinden plaats in de thuissituatie (82%).

Bekijk deze grafiek met het verloop van het relatieve aantal besmettingen per leeftijdsgroep in de afgelopen weken.

Ziekenhuisopnames

 • De druk op de IC-capaciteit van de ziekenhuizen is landelijk en in Noord Nederland afgenomen.
 • Op 28 mei lagen 8 patiënten op de verpleegafdeling (vorige week 12).
 • Het aantal patiënten op de IC was 5 (vorige week 7).

Testen 

GGD Drenthe biedt op alle locaties PCR-testen en vanaf 1 juni ook overal antigeentesten. Beide testen zijn altijd gratis bij de GGD<link naar voorkom oplichting>.

Je kunt in Drenthe snel terecht voor een betrouwbare test en de uitslag volgt snel (het snelst met DigiD). Bij een antigeentest vaak binnen 2 uur en bij een PCR-test binnen 24 uur. Je krijgt automatisch bericht, ook voor je kind. Heb je geen DigiD of wil je telefonisch de uitslag horen, dan duurt het vaak wat langer.

Bel alléén 0592-709709 wanneer je uitslag er na 4 (antigeen) of 48 uur (PCR) nog niet is.

 • In de afgelopen week hebben 6.756 Drentse inwoners zich laten testen. Vorige week was dit 6.828. We zien een daling van het aantal testen bij alle leeftijdsgroepen.
 • Van alle testen die GGD Drenthe doet, was de afgelopen week 7,6% positief (vorige week 7,2%).

Laat je bij klachten altijd testen door de GGD. Zelftesten zijn alleen om te testen zonder klachten, bijvoorbeeld als thuiswerken geen optie is en je wel extra voorzichtig wilt zijn. Het resultaat van een zelftest is minder betrouwbaar dan van een test in de teststraat. Neem je verantwoordelijkheid en blijf je aan de basisregels houden. En geef een positieve testuitslag altijd door aan de GGD. Maak hiervoor bij voorkeur een (her)testafspraak via 0800-1202 (8-20.00u) of bel met 0592-709709 (8-17.00u). Dat kan 7 dagen per week.

Zie ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen