Algemeen

Kantlijn: Bethesda? Het CDA leert het nooit (af)

Erik Jan Kreuze, voorzitter van de fractie van het CDA in de Hoogeveense Gemeenteraad wil dat wethouder Erwin Slomp (Gemeentebelangen) weer aan tafel gaat met de Raad van Bestuur van de Treant Zorggroep. Kreuzeman noemt dat het “Nieuwe Drentse Denken.” Ik noem dat een laffe poging om het gebrek aan ruggengraat te verdoezelen.

Door Democranarch

Op de website van het CDA is de volgende tekst te vinden over ziekenhuis Bethesda: “Al jaren is er grote onrust over de toekomst van ziekenhuis Bethesda. Die onrust begrijpt het CDA heel goed. Daarom maken wij ons ook al jaren sterk voor behoud van een volwaardig ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen. Ook de komende jaren blijven we ons daarvoor inzetten.”
Dat Bethesda zonder IC, verloskunde en kinderafdeling al lang geen volwaardig ziekenhuis meer is, dat is het CDA kennelijk ontgaan. Zoals hun fractievoorzitter met het NDD (= Nieuwe Drentse Denken) klaarblijkelijk de indruk wil wekken dat accepteren van deze onzalige situatie getuigt van wijsheid. Ik citeer hem: “We moeten in Drenthe niet allemaal hetzelfde ziekenhuis willen, maar we moeten samenwerken.”

Onder welke steen Kreuzeman de achter ons liggende zes jaren heeft gelegen is niet bekend, maar dat hij er heeft gelegen staat vast. Treant en zijn rechtsvoorganger ZLM hebben laten zien wat samenwerken inhoudt. Samen zoveel mogelijk de boel naar Emmen brengen. In de Hoogeveensche Courant liet de huidige Chief Medical Officer David Post destijds weten dat Bethesda verloskunde nooit zou opgeven. Het stond als vette kop boven een interview dat Leonora de Vries had met hem en intensivist Martijn Passier. De kop luidde in eerste versie dat Bethesda de IC zou behouden, maar kennelijk waren de plannen voor sluiting daarvan al zo ver dat Post die kop niet accepteerde en verlangde dat hij werd veranderd. In hetzelfde artikel verwedde hij er ook een fles wijn onder dat Bethesda binnen twee jaar in de top 10 van het AD zou staan. Wat de woorden van Post waard zijn is meer dan duidelijk. Helemaal niets. Wat samenwerken binnen Treant betekent is ook duidelijk. De ramen in Bethesda zijn ’s avonds vrijwel allemaal donker.

Nog in april van dit jaar toonde de CDA fractie zich bezorgd om Bethesda en vroeg het college van B&W zich sterk te maken voor het behoud van verloskunde, kinderafdeling en spoedeisende hulp. De eerste twee zijn al verdwenen en de laatste “toogt ziel”. Maar volgens het NDD van Kreuzeman is dat niet erg want we moeten niet allemaal in Drenthe hetzelfde ziekenhuis willen. NDD staat wat mij betreft voor Niet Doen Domkop!
Bij de lawaaidemonstratie begin mei, georganiseerd door de SP in samenwerking met GroenLinks en met medewerking van de overige fracties sprak het Drentse CDA kamerlid Agnes Mulder stoere taal, die als sneeuw voor de zon verdampte toen het in de Tweede Kamer op stemmen aankwam. Want toen verraadde mevrouw Mulder Bethesda én Hoogeveen en stemde tegen een motie die om openhouden van de verloskunde in Hoogeveen en Stadskanaal vroeg.
Meer dan zes jaar sprak het college met de Raad van Bestuur van Treant, eerst in de persoon van Klaas Smid, daarna in de persoon van Erik Giethoorn. We weten inmiddels dat dit niets heeft opgeleverd. Erwin Slomp, een man die in zijn carrière bij de politie zeer gevoelige antennes heeft ontwikkeld voor het herkennen van leugens, onwil en tegenwerking hield het snel gezien. Hij zegde samen met zijn collega wethouder uit de Wolden het vertrouwen in Treant op. Natuurlijk komt hij de Treant bestuurders wel tegen, bijvoorbeeld aan de Zorgtafel, maar één op één met Treant aan tafel? Slomp kan zijn tijd wel beter gebruiken.
Kreuzeman wil terug aan tafel met “ons” Treant. Hij wil NDD-en. Ik zeg het nog één keer in de hoop dat het CDA het eindelijk (af)leert: NIET DOEN DOMKOP!
Gelukkig is Brand van Rijn namens de SGP dit jaar in de raad gekozen. En wie de confessionele politiek goed volgt zal constateren dat hij zich in zijn eentje drukker maakt voor de zaak van Bethesda dan de hele CDA fractie bij elkaar. De man is oprecht, principieel en beschikt over een kaarsrechte ruggengraat.
Confessionele Hoogeveners trap niet in de ijdele kunsten van het CDA, hou Brand in de gaten.

Geef een reactie

Aankomende evenementen