Sc Elim stuurt Noordscheschut naar huis met nederlaag

Elim – Afgelopen zaterdagmiddag trof sc Elim buurtvereniging Noordscheschut in de knock-out fase van het KNVB bekertoernooi. Dat het een spannend pot zou worden bleek uit de grote publieke belangstelling. Ook RTV Drenthe was deze middag voor het sportprogramma Onze Club present om de bewegende beelden vast te leggen.

Wat niemand verwachte, was dat sc Elim al snel op voorsprong kwam door een blunderende verdediging zodat Prijs met een lobje de 1-0 kon laten aantekenen. Vlak voor rust had Koster de gelijkmaker moeten scoren maar Gritter wist de bal op miraculeuze wijze van de doellijn te houden, waar menig Schutter al dacht dat hij er over ging. In de rust paste trainer-coach Benjamins een gouden wissel toe. Dit zou al heel snel blijken. Want de ingevallen Klomp kwam aan de bal en wist zich door 3 verdedigers heen te frommelen en scoorde van dichtbij (2-0). Hiermee werd het spel nog opener en golfde het spel in hoog tempo op en neer en moest Schut wel op de aanval spelen om er nog iets van te bakken. Na 10 minuten spelen koos trainer van Meel er dan ook voor om een verdediger op te offeren voor een extra aanvaller. Dit gaf al snel resultaat want Boer kon na krap een uur spelen en goed voorbereidend werk de 2-1 binnen glijden bij de tweede paal. Hiermee ontstond er weer een wedstrijd en kon het weer alle kanten opgaan. Het was Schut wat de druk op de Elim goalie opvoerde en menig redding moest worden gebracht.
Keerpunt in de wedstrijd was de overtreding van Mol, die de opstomende verdediger Njagul onnodig hard tackelde. Dit kostte hem de directe rode kaart en hij kon gaan douchen. Hierna begon sc Elim aan het slotoffensief en ontweek centrale middenvelder Benjamins listig de buitenspelval. Hij kon zo over de rechtervleugel richting Zinger lopen en die dacht aan een voorzet maar Benjamins tikte de bal laag over de grond in de korte hoek (3-1) voorbij de keeper. M. Koops kreeg bijna ook nog een goal op zijn naam want een uittrap van Zinger belandde op zijn rug en hobbelde richting de goal maar gelukkig voor Schut kon de bal nog worden gekeerd voordat hij tot de 4-1 werd gepromoveerd. De goedleidende scheidsrechter Baar vond het na wat extra blessure tijd dan ook welletjes en floot af. Hiermee plaatste sc Elim zich voor de volgende bekerronde. Volgende week wacht Elim alweer een derby, dan tegen Hollandscheveld thuis.
1ste helft
Elim begon voortvarend aan deze bekerwedstrijd want J. Doldersum had al snel een grote kans, maar zijn bal verdween in het zijnet. Elim bleef drukken want er volgende meerdere corners achter elkaar maar allen zonder resultaat. Een verre uittrap van Padding bracht 2 Schutse verdedigers in verwarring en Prijs profiteerde hiervan optimaal door de bal over de keeper Zinger heen te lobben (1-0). Hiermee kwam Elim al snel op een gewenste voorsprong. Ook Schutter Kamping deed iets terug uit een corner maar zijn bal ging over, waar Padding eerst redding had moeten brengen. Een snelle aanval van Schut werd afgesloten met een hard schot voorlangs van N. koster. Hij was vanmiddag de man die extra in de gaten werd gehouden door verdediger Boertien. Na een kwartier spelen werd door scheidsrechter Baar de eerste gele kaart gegeven omdat de aanval van M. Doldersum fors werd onderbroken in de middencirkel. Aan de andere kant was het Koekoek die ontsnapte aan een gele kaart omdat hij Hooijer randje 16 onderuit schoffelde.
De vrije trap hieruit leverde voor Boer nog niets op. De volgende vrije trap van Mol was lastig voor Padding om te keren maar in tweede instantie bracht hij redding. Het was vooral Noordscheschut wat nu bepaald wat er gebeurde op het veld en Elim werd teruggeduwd in haar verdediging. Maar Schut kwam eigenlijk niet verder dan een afstandsschot van Kroezen wat hoog over ging. Een slimme crosspass van M. Doldersum richting Prijs werd door Zinger goed op waarde ingeschat zodat hij erger voor zijn team kon voorkomen. Vlak voor de rust had Schut een enorme kans om de gelijkmaker te laten noteren. Een hard schot van N. Koster kon ternauwernood door Gritter van de lijn worden weggewerkt. Hiermee werd dan ook de eerste helft afgesloten en werd de warme thee opgezocht.

2de helft
In de rust werd Koekoek in de kleedkamer achtergelaten en kwam oud Schut speler Klomp binnen de lijnen te staan. Al snel had sc Elim weer een corner te pakken via Gritter maar dit leverde niets op. Na 5 minuten spelen was het Klomp die binnen de zestien werd aangespeeld en hij liep met de bal richting de achterlijn. Iedereen dacht dat hij hierover ging maar niets was minder waar. Tussen 3 verdedigers door frommelde hij zich een weg richting de goal. En uit een draaiende beweging liet hij de 2-0 aantekenen en bracht hiermee het thuispubliek in extase. Schut kwam er in deze fase even niet uit en een hooggegeven bal van D. Doldersum werd in paniek tot corner verwerkt. Ook een lange pass hierna van zijn broer Mike op hem verdween bijna over de achterlijn maar deze kon door de verdediging nog net tot ingooi worden verwerkt. Na 10 minuten spelen kreeg Schut de eerste corner in deze helft en was meteen hieruit gevaarlijk. Kroezen wist namelijk de bal net rakelings voorlangs te koppen. Vlietstra werd gewisseld voor K. Koster om druk naar voren te krijgen. En dit lukte want even later wist Boer uit een snelle aanval de 2-1 binnen te glijden bij de tweede paal. Vervolgens moest Zinger weer redding brengen waar er een enorme kans lag voor Elim om de score te vergroten. De moegestreden J. Doldersum werd door B. Koops vervangen. In de aanval hierop was het N. Koster die in de haast met een hard droog schot naast schoot.
Na drie kwartier spelen moest Boer een blessurebehandeling ondergaan nadat hij Prijs onderuit had gehaald richting de goal. Na goed doorzetten van Prijs over de rechterflank gaf hij een voorzet die door Klomp net niet binnen kon worden gekopt. Elim kreeg weer meer grip op de wedstrijd en verdediger Njagul ging er vandoor omdat hij de bal niet af kon spelen. Dit vond Mol te snel gaan en hij vloerde met grote kracht deze speler. Scheidsrechter Baar trok resoluut de rode kaart en Mol kon gaan douchen. Hiermee leek het pleit voor Schut beslecht want het kwam er voetballend niet meer uit. Hierna begon sc Elim aan het slotoffensief en ontweek centrale middenvelder Benjamins listig de buitenspelval. Hij kon zo over de rechtervleugel richting Zinger lopen en die dacht aan een voorzet maar Benjamins tikte de bal laag over de grond in de korte hoek (3-1). De lichtgeblesseerde M. Doldersum werd door Odink nog vlak voor tijd gewisseld. M. Koops kreeg bijna ook nog een goal op zijn naam want in de blessuretijd belandde een uittrap van Zinger op zijn rug en hobbelde richting de goal maar gelukkig voor Schut kon de bal nog worden gekeerd voordat hij tot de 4-1 werd gepromoveerd. De goedleidende scheidsrechter Baar vond het na wat extra blessure tijd dan ook welletjes en floot af. Hiermee plaatste sc Elim zich voor de volgende bekerronde. Volgende week wacht Elim alweer een derby, dan tegen Hollandscheveld thuis.
Man of the match: M. Doldersum.
Opstelling: A. Padding, J. Gritter. E. Njagul, W. Boertien, M. Koops, R. Koekoek (45 H. Klomp), Y. Benjamins, J. Doldersum (65. B. Koops), D. Doldersum, J. Prijs en M. Doldersum (86 M. Odink)
Wissels: H. Klomp, B. Koops en M. Odink.