Algemeen

Kantlijn: Egocentrisch egoïsme, de gesel van deze tijd

De VVD lijkt werkelijk overal mee weg te komen, onderwijl coalitiepartners in de electorale afgrond werkend. De PvdA likt nog steeds de wonden van de verkeerd gekozen verantwoordelijkheid, D66 en CDA wacht eenzelfde lot en in de VVD heffen ze het glas, doen een plas en zijn reuze in hun sas.

Door Democranarch

Dit alles wordt mogelijk gemaakt door het egocentrisch egoïsme dat als zevenblad in een mooie tuin de zaken waar het uiteindelijk om gaat om zeep helpt. Vorige week Ruben van Zwieten gezien in De wereld draait door? De man is dominee op de Zuidas en probeert al die arme driedelige pinguïns, die krom lopen van het geld dat ze met zich mee dragen, aan wat zingeving te helpen. Zinloze bezigheid want voor deze pinguïns betekent de zin van het leven zin in geld.

Een jaar of dertig geleden kwam ik de eerste pinguïn kuikens tegen in het voortgezet onderwijs. Ze waren egocentrisch en egoïstisch op een voor mij ongekende manier. Er zat een muur van onaanspreekbaarheid om hen heen. Het wereldje dat hun referentiekader vormde was klein en beperkt. Ik heb toen tegen collega’s gezegd dat als wij het op onze oude dag van deze gasten moesten hebben we onze borsten wel drijfnat mochten maken.

En nu lopen de kuikens als volwassen pinguïns te paraderen op de Zuidas. Maken zich druk om snellere verbindingen, wonen in vestingen met dikke muren er omheen en kijken je niet begrijpend aan als je het hebt over solidariteit in de samenleving. Van Swieten spreekt van geestelijke armoe onder de CEO’s, de topmannen van het Nederlandse bedrijfsleven. Laat dat eens op u inwerken. Geestelijke armoe bij de mensen die moeten zorgen dat er genoeg banen blijven in dit land. Al was het alleen maar om te voorkomen dat een moderne versie van de Franse of de Russische revolutie hun koppen in manden onder een hakblok doet belanden.

Het is nu al zo dat er bittere armoe in ons land heerst. Gemiddeld drie kinderen per schoolklas groeit op in armoe. Fascisten maken daar gretig gebruik van door te zeggen dat arbeidsmigranten “onze banen inpikken”. Gelukzoekers zijn de nieuwe schuldigen, ook als ze de armen ver en langdurig uit de mouwen steken.
Bij NS willen ze nog sneller van de Randstad naar Groningen. Ze gaan experimenteren met een sneltrein die nergens in Drenthe meer zal stoppen. Het is typerend voor de stand van het land. We leven in sneltreinvaart en gaan met ware doodsverachting in een rotgans op de afgrond af.
De schuld van dit alles moet worden gezocht in het egocentrisch egoïsme.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen