Algemeen

Regionaal interventiecentrum: ja of nee?

Hoogeveen – Sinds de Treant Zorggroep haar (voorlopige) regiovisie vorige week naar buiten bracht is er een hoop geroezemoes over de plannen voor de bouw van een (klein?) interventiecentrum in het hart van het verzorgingsgebied van de ziekenhuizen van Treant en het Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Kamerlid Henk van Gerven van de SP spreekt van een megalomaan plan voor de bouw van een boboziekenhuis en heeft kamervragen gesteld aan de minister van gezondheid en sport. Het comité Actie voor Bethesda dat zich altijd ferm tegen de ontmanteling van Bethesda heeft gekeerd pleitte onlangs tot grote verrassing/schrik van velen ook voor een dergelijk ziekenhuis.

Zoals altijd zal de waarheid wel in het midden liggen. Natuurlijk heeft van Gerven gelijk als hij zegt dat het van de zotte is dat men een nieuw ziekenhuis wil bouwen als men vijftien miljoen euro moet bezuinigen. Bijna honderd arbeidsplaatsen verdwijnen er in een poging om de eerst vijf miljoen daarvan te halen. Treant zelf spreekt van fusiewinst verzilveren, maar daar zullen de werknemers wier tijdelijk contract niet verlengd wordt of de medewerkers die worden overgeplaatst heel anders over denken. Zeker gelet op de te hoge salarissen van de leden van de Raad van Bestuur.

Het actiecomité heeft in een opinieartikel in het Dagblad van het Noorden gepleit voor samenwerking tussen het Wilhelmina Ziekenhuis Assen en Treant en de vestiging van een klein regionaal interventiecentrum op een centrale plek in Drenthe. Voor iedereen met eigen of openbaar vervoer goed te bereiken. Als reden gaf men aan dat onze regio blijkbaar niet aantrekkelijk genoeg is om nieuwe specialisten aan te trekken. En zonder specialisten geen ziekenhuiszorg, zo simpel is het wel. De kinderafdeling in Emmen ging dicht door problemen met en rond de kinderartsen. Hoogeveen is nu eens niet de dupe van een onzalige fusie, maar juist de hier zo verfoeide locatie Scheper, waar de kinderartsen zich onlangs overigens klip en klaar uitspraken voor concentratie van kindergeneeskunde (en daarmee ook verloskunde) in Emmen.

Ook het Wilhelmina Ziekenhuis Assen heeft problemen om nieuwe specialisten aan te trekken. Nota bene een van de beste scorende ziekenhuizen van Nederland. Dan is het regionale probleem ernstig genoeg om over ingrijpende alternatieven na te denken. En een daarvan zou zo’n regionaal interventiecentrum kunnen zijn. Aan de A28 bij Beilen in de directe omgeving van de afslag Emmen bijvoorbeeld. Voor iedereen goed te bereiken. In dat ziekenhuis zouden dan de complexe ingrepen moeten plaatsvinden met de modernste technieken, die jonge specialisten tijdens hun opleiding hebben leren toepassen. Logisch dat zij bij voorkeur in een ziekenhuis werken waar zij hun kennis en kunde verder uit kunnen bouwen. Zo lang een dergelijk ziekenhuis in Drenthe ontbreekt is onze regio medisch gezien voor hen waarschijnlijk te onaantrekkelijk.

Op voorwaarde dat “gewone, niet complexe ingrepen” in de ziekenhuizen in Hoogeveen, Emmen, Assen en Stadskanaal gedaan kunnen worden heeft het actiecomité zich neergelegd bij de gedachte dat het oorspronkelijke plan van Wouter Bos waarschijnlijk toch de minste van vele kwaden is.

De redactie van Regionieuws Hoogeveen is benieuwd naar uw mening hierover. De discussie rond ons ziekenhuis mag niet verstommen. U kunt uw gevoelens hierover onder dit artikel plaatsen. Als u nog geen inlognaam en wachtwoord hebt, kunt u die door middel van een mailtje aan de redactie aanvragen, zoals u ook op regiohoogeveen.nl voorheen gewend was.

5 gedachten over “Regionaal interventiecentrum: ja of nee?

  • Beter is het om op de 3 locaties te blijven. Leuk zo’n ziekenhuis aan de a28 voor wie geen auto heeft!!!

  • Ik weet inmiddels niet meer zo goed wat ik moet hopen/vrezen. Een interventieziekenhuis lijkt me geen slecht plan, maar niet in ‘het weiland van Drenthe’. Hoogeveen ligt optimaal aan de A28 én A37 en lijkt bij uitstek een plek om een interventieziekenhuis te bouwen. Beilen ligt al echt in de periferie van Assen. Daar zit dan een stuk concurrentie (misschien zoekt men daarom de samenwerking met WzA?). Bij een interventieziekenhuis (nieuw te bouwen), zou je misschien in plaats van vier locaties, gewoon drie locaties kunnen houden (krijgen), maar komt Bethesda (of het nieuwe ziekenhuis) op een andere locatie in Hoogeveen (stationsgebied?). Scheper en Refaja zouden in hun huidige vorm kunnen blijven bestaan voor de niet-complexe operaties. Hoogeveen is verder dan ook goed bereisbaar (zowel met de auto als OV) voor artsen die wat meer uit het Westen komen. Een uurtje reistijd is niets meer, tegenwoordig.

    • Beste Marc,
      Een uurtje reistijd stelt niet zo veel voor? Over wie heb je het dan? Waarschijnlijk niet over een bejaarde partner van een patiënt die een uur zou moeten reizen om zijn of haar zieke geliefde te bezoeken, maar ik denk dat ook de artsen uit het westen “een uurtje” reizen niet op prijs zullen stellen. Bovendien moeten een specialist (zeker een chirurg) binnen een bepaalde tijd (in elk geval minder dan een half uur) in het ziekenhuis kunnen zijn in noodsituaties.
      Zo simpel als jij het aan het eind van je betoog voorstelt is het dan ook niet.

  • Ik zie het liefst 3 zelfstandige ziekenhuizen, Bethesda herstellen tot een volwaardig ziekenhuis!
    Als er dan toch een Regionaal interventiecentrum moet komen dan bij Hoogeveen, bijvoorbeeld in de buurt van het klaverblad, omdat het qua ligging dan veel centraler ligt!
    Hoeveel mensen hebben gisteren problemen gehad, of zullen vandaag problemen hebben, met het tijdig op hun afspraak in het Schepers te komen of patiënten die daar liggen het zonder bezoek hebben moeten stellen vanwege de busstaking ?

    • Helemaal eens met jou, idd nu met de staking is het helemaal belabberd om in Emmen of Stadskanaal te komen!!

Geef een reactie

Aankomende evenementen