Algemeen

Kantlijn: Provincie zonder ziekenhuis

Het ziekenhuisgebouw in Lelystad ligt aan de Ziekenhuisweg. Een toepasselijke naam nu het ziekenhuis weg is. Excuses voor dit woordgrapje, maar het wrange cynisme krijgt mij meer en meer in zijn greep. Zeker nu er een provincie zonder ziekenhuis in Nederland is ontstaan. Niet helemaal zonder, maar het ziekenhuis in Almere ligt nog extremer aan de uiterste rand van de provincie dan het Scheperziekenhuis in Drenthe.

Door Democranarch

Ergens las ik dat je vanuit Lelystad – als je spoedeisende hulp nodig hebt – voortaan naar Hoorn moet gaan. Via de dijk van Lelystad naar Enkhuizen en dan langs het IJsselmeer over een provinciale weg naar Hoorn. Een rit van 48 km die ruim drie kwartier in beslag neemt. Je zult maar een herseninfarct hebben.
Minister Bruins heeft zich gehaast om de Tweede Kamer te melden, dat de opvang van patiënten is geregeld. Daarover heeft hij afspraken gemaakt met de zorgverzekeraars. De VVD-er zou er beter aan doen te erkennen dat het zorgstelsel in Nederland failliet verklaard moet worden. Een stelsel waarin de een zijn dood (IJsselmeerziekenhuizen) de ander zijn brood (Antoniusgroep o.l.v. de in Hoogeveen welbekende Marcel Kuin) is. De patiënt als product, het ziekenhuis als bedrijf en de winst gaat nog net niet helemaal naar de grote graaiers.

Op een lijst met de naam Benchmark Ziekenhuizen 2018 vinden we de Treant Zorggroep in de onderste regionen, weliswaar met een groen pijltje omhoog, maar toch zijn er weinig ziekenhuizen in Nederland te vinden die er nog slechter voorstaan. We hebben het geluk dat we in een gebied wonen waar Zilveren Kruis minder makkelijk de stekker er uit zal trekken, maar toch moeten we vrezen voor een scenario waarbij dit wel gaat gebeuren in de toekomst.

Verloskunde is de kurk waar een ziekenhuis op drijft, samen met de kinderafdeling. Bethesda is die kwijt. De verwachting is dat men in grote meerderheid naar Assen, Zwolle of Hardenberg zal trekken om te bevallen. Afgelopen week stond een paginagrote advertorial in de Hoogeveensche Courant van Isala – vrouw en kind. Pure reclame voor de Zwolse afdeling verloskunde. Ook Hardenberg laat van zich horen via de Hoogeveense media. De een zijn dood is de ander zijn brood.
Ouders wier kind is geboren in bijvoorbeeld Assen, zullen als ze een kinderarts nodig hebben vrijwel zeker weer naar Assen gaan. En als de contacten daar eenmaal gelegd zijn en er patiëntvriendelijkheid is ondervonden, ontstaat vanzelf een band, waardoor de kans groot is dat ook de ouders in geval van specialistische behandeling hetzelfde ziekenhuis zullen kiezen. Treant raakt in Stadskanaal en Hoogeveen dus niet alleen zwangere vrouwen en kinderen kwijt.
Volgens vertrekkend voorzitter Carla van de Wiel zou Treant dit jaar weer zwarte cijfers schrijven. Dat klinkt mooi, maar hoe komt dat? Vier afdelingen gesloten, twee in Hoogeveen en twee in Stadskanaal, dat bespaart kosten. Er is gesneden in de personeelssterkte. Maar er is ook het probleem van personeelstekort, waar zoveel ziekenhuizen mee te maken hebben. Kijk op de vacaturepagina van Treant om te zien waar men naar zoekt. Goede kans dat er (dure) flexkrachten moeten worden ingehuurd. En wat was nou een van de oorzaken in Flevoland? Juist, torenhoge personeelskosten.
Eén provincie in Nederland met alleen maar een ziekenhuis aan de uiterste zuidwestgrens. Dichtstbijzijnde SEH voor veel mensen meer dan drie kwartier verderop. Denk niet dat het hierbij zal blijven, met een minister die zegt ‘verrast te zijn door de sluiting van de ziekenhuizen’ in Flevoland. Wat ben je dan voor amateur?

Een gedachte over “Kantlijn: Provincie zonder ziekenhuis

Geef een reactie

Aankomende evenementen