Algemeen

Gezond leven, gezond zwanger

Assen – Als zwangere vrouw wil je natuurlijk vooraf zoveel mogelijk weten over de zwangerschap, de bevalling en borstvoeding. Toch kun je ook voordat je zwanger bent al bezig zijn met een gezonde zwangerschap en een zo gezond mogelijk kindje. Voor alle vrouwen die zwanger willen worden of dat net zijn, is de voorlichtingsavond ‘Gezond Zwanger’ op 5 november a.s. heel interessant. Want een goed begin is goud waard.

Iedere toekomstige moeder wil haar kindje een zo gezond mogelijke start geven. En die start is niet pas vanaf de geboorte; de invloed van een gezonde levensstijl van de moeder begint al vóór de conceptie. Namens het Verloskundig Samenwerkingsverband Assen geeft verloskundige Harriët Koerts circa negen keer per jaar voorlichting over gezond zwanger worden (en zijn!). Ook WZA-verloskundige Anja Poppen van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen is daarbij betrokken. Anja Poppen: “Verschillende onderzoeken laten zien dat de leefstijl van de moeder van invloed is op de gezondheid van het kind. Denk bijvoorbeeld aan voeding, roken, drugs, maar ook stress. Een gezonde leefstijl geeft je kindje de best mogelijke start. Dat is ook nog van invloed als je kind ouder is.”

Glaasje wijn
Het wordt vaak onderschat: dat ene glaasje wijn, die ene sigaret. “Dat ene glaasje is bij een volwassen vrouw snel weer uit het bloed, maar het wordt ook opgenomen in het vruchtwater. Het kindje krijgt dat dus ook binnen”, vertelt Harriët Koerts. “Alcohol heeft invloed op celdeling en juist in de eerste drie maanden van de zwangerschap is dat een belangrijk proces. Regelmatig alcohol drinken kan tot FAS leiden, het Foetaal Alcohol Syndroom. De kindjes kunnen aangeboren afwijkingen hebben, bijvoorbeeld in het gezicht, en een ontwikkelingsachterstand en groeiachterstand.”
Ook roken wordt onderschat. “Je hoort vaak: ‘Mijn moeder heeft ook veel gerookt en ik ben toch ook gezond?’. Maar weet wel dat door roken er risico’s zijn als een miskraam, vroeggeboorte, groeiachterstand, de placenta kan loslaten, astma en gedragsproblemen.” Overigens kan de Stoppen met roken-poli van het WZA ondersteunen bij het stoppen met roken, zodat ieder kind rookvrij kan opgroeien.

Gezond leven
Stress voorkomen is ook een belangrijk punt, benadrukt Harriët. “Wanneer je veel stress hebt, heeft dat invloed op je hormoonhuishouding. Daardoor wordt je misschien minder snel zwanger. Stress kan in de zwangerschap ook de gezondheid van het kindje negatief beïnvloeden. Het is belangrijk om jouw eigen balans te zoeken. Luister naar je lichaam, geef jezelf ook rust.”
Gezond eten en leven dus. Maar wat is ‘gezond’? “Gebruik vooral zo weinig mogelijk suikers! Dat is vulling, geen voeding”, zeggen de verloskundigen. “Dus drink ‘gezonde’ vruchtensappen met mate, want daarin zit ook heel veel suiker.” De vertrouwde Schijf van vijf komt op tafel. “Dat is nog altijd een handig hulpmiddel. Varieer en eet met mate. En foliumzuur slikken. Begin daar al mee als je zwanger wilt worden. Het risico op een open ruggetje of schisis, de hazenlip, neemt aanzienlijk af!”

Informatieavond
De eerstvolgende voorlichtingsavond ‘Gezond Zwanger’ is op maandag 5 november in het WZA en is van 19.30 tot 21.30 uur. Deze avond is gratis, wel graag even aanmelden bij de secretaresse van de kraamafdeling van het WZA, 0592 – 32 53 70 (tussen 8.00 en 15.30 uur).

Geef een reactie