HZVV slaat goede slag met zege op ON

Hoogeveen: Voor HZVV was het een prima weekend. Zelf won het van een geduchte concurrent Oranje Nassau en koploper Drachtster Boys ging onderuit bij PKC ’83. Daardoor gaat HZVV alleen aan kop met drie punten voorsprong op Drachtster Boys en daarmee sloeg HZVV een goede slag.

Hoogeveners maken in slotfase het verschil en gaan alleen aan kop

De ploeg van trainer Gert van Duinen had het erg moeilijk met het technisch vaardige ON, dat bij rust met 1-2 leidde. Na een uur werd het 2-2 en pas in de slotfase maakte HZVV het verschil: 4-2.

HZVV begon in dezelfde samenstelling als in het duel tegen PKC ’83. Het werd een topwedstrijd tussen twee technische ploegen, die ongetwijfeld beiden in de top zullen gaan eindigen. In de eerste helft kreeg HZVV de meeste en beste kansen, maar HZVV kreeg een lesje in effectiviteit. Daar was ON-spits Mitchell Schievels verantwoordelijk voor, want de twee kansen die hij voor rust kreeg betekenden ook direct twee doelpunten. Al na drie minuten kreeg hij sportpark Bentinckspark stil toen hij slim bij de eerste paal opdook en doelman Hidde Streutker kansloos liet. HZVV zette aan en twee minuten later had Luke Millar zijn ploeg eigenlijk op gelijke hoogte moeten schieten. Na een voorzet van Yoran Popovic kreeg Millar een niet te missen kans, maar voor een gapende doelmond schoot hij tegen de liggende doelman Erwin Heidekamp op. ‘In een topwedstrijd moet je zo’n kans benutten. Die mag niet mis gaan,’ vindt Gert van Duinen.

HZVV stoorde de opbouw van ON al vroeg en dat leverde een overwicht op. ON had het even moeilijk en moest soms aan de noodrem trekken en dat leverde binnen vijf minuten drie gele kaarten op. Na twaalf minuten kwam HZVV verdiend op gelijke hoogte. Jan Hup stuurde Luke Millar de diepte in en de middenvelder joeg de bal schitterend in de touwen. Zoals de meeste ploegen liet ook ON HZVV het spel maken en probeerde bij balbezit er snel uit te komen en dat leverde bijna succes op via Erolind Derguti, die tegen Streutker opschoot en Mitchell Schievels kon net niet intikken. In een razend tempo golfde het spel op en neer en Fabian Stevens had de 2-1 op zijn schoen toen hij door Daan Wijma gelanceerd werd. Stevens wilde lobben, maar Erwin Heidekamp kon de bal gemakkelijk pakken.

Een feller HZVV zette ON onder druk en een tweede treffer voor de thuisclub hing in de lucht. Yoran Popovic was daar dichtbij, maar zijn inzet werd van de lijn gehaald. In plaats van 2-1 werd het echter 1-2 en opnieuw werd Mitchell Schievels even over het hoofd gezien. De fysiek sterke spits kopte ongehinderd binnen. Dat was een enorme mokerslag voor HZVV en ON nam het initiatief over en was via Rhobin Brander zelfs dichtbij de 1-3, maar zijn schot ging net naast. HZVV liep te veel met de bal, waardoor men zich te vaak vastliep. In het laatste kwartier voor rust kon HZVV niet meer gevaarlijk worden. ‘In die fase na de 1-2 hadden we het moeilijk. Zij maakten twee goals uit twee kansen en wij maakten er een uit drie kansen. We waren onzeker in de opbouw en tegen zo’n sterke tegenstander worden de fouten die je maakt meteen afgestraft,’ zegt Van Duinen.

Na rust verving Reza Hosseini Paul Bangura en in het eerste kwartier had HZVV het nog steeds moeilijk met de gasten. In de omschakeling waren de bezoekers erg dreigend en pas na dertien minuten werd HZVV voor het eerst gevaarlijk na rust. Even later kwam HZVV op gelijke hoogte en dat gebeurde door een juweel van een treffer van Yoran Popovic. Na een voorzet van Daan Wijma volleerde de spits de bal schitterend langs de kansloze Heidekamp. De opluchting was groot en HZVV wilde meer en kreeg daarvoor ook kansen via Popovic, maar ON bleef overeind. In een fase dat de wedstrijd leek te eindigen in 2-2 zorgde Romano Djababoe voor de uiterst belangrijke 3-2 voorsprong. Na een voorzet van Yoran Popovic kopte Djababoe het leer fraai via de binnenkant van de paal in het net. De vreugde was groot bij HZVV en ON was verslagen. In blessuretijd werd het nog erger voor ON. Invaller Kelly Joao brak over links door en zijn inzet kon Heidekamp nog keren, maar Noah ten Brinke was attent en tikte het leer in het lege doel. ‘Het is een fijn gevoel om zo’n topwedstrijd te winnen. Er zat alles in en nu tref je een tegenstander die ons pijn kan doen. We hebben met deze overwinning een goede slag geslagen,’ zegt Van Duinen.

ZVV-Oranje Nassau/Gr 4-2 (1-2)
3. Mitchell Schievels 0-1, 12. Luke Millar 1-1, 25. Mitchell Schievels 1-2, 58. Yoran Popovic 2-2, 86. Romano Djababoe 3-2, 90+2 Noah ten Brinke 4-2. Scheidsrechter: Mesbah. Geel: Martina, Brander, Barhouss (ON), Zomer, Hup, Popovic, Djababoe (HZVV). Toeschouwers: 400.
HZVV: Streutker; Wijma, Zomer, Bangura (46. Hosseini), Hup; Akkerman, Stevens (78. Dzemidzic), Millar (74. Joao), ten Brinke; Popovic, Djababoe.
Man van de wedstrijd: Yoran Popovic