First man

Na het succes van de met zes Oscars bekroonde film La La Land werken Oscarwinnend regisseur Damien Chazelle en Ryan Gosling opnieuw samen aan de nieuwe bioscoopfilm FIRST MAN. FIirst Man vertelt het meeslepende verhaal van de NASA-missie om astronauten naar de maan te sturen en focust zich met name op Neil Armstrong (Ryan Gosling) in de periode van 1961 tot en met 1969. First Man is gebaseerd op het gelijknamige boek van James R. Hansen. De indringende film laat zien wat het Armstrong en de V.S. heeft gekost om één van de gevaarlijkste missies in de geschiedenis te laten slagen. Verder met o.a. Claire Foy (The Crown, The Girl in the Spider’s Web), Jason Clarke (Everest, Dawn of the Planet of the Apes) en Kyle Chandler (Argo, Friday Night Lights). Het scenario is geschreven door Oscarwinnaar Josh Singer (Spotlight), en de productie is in handen van Wyck Godfrey & Marty Bowen (The Twilight Saga, The Fault in Our Stars) en hun Temple Hill Entertainment productiemaatschappij, samen met Chazelle en Gosling. Isaac Klausner (The Fault in Our Stars) treedt op als uitvoerend producent. Amblin Entertainment co-financiert de film.

Let op!: In het voorprogramma van deze film kan content worden vertoond met een leeftijdskeuring van 9+.

Genre:
Speelduur:
Kijkwijzer:
Regisseur:
Acteurs:
drama
141 minuten
6+
Damien Chazelle
Ryan Gosling, Claire Foy, Kyle Chandler, Jason Clarke

Meer informatie of kaartjes voor deze film bestellen? Dat kan via Vue Hoogeveen!


Recensies

Frank van Osch

Frank van Osch

 

Indrukwekkend! Dat was het eerst waar ik aan dacht nadat ik deze film had gezien. Kijk, de clou van deze film is al lang geschiedenis. Neil Armstrong, Buzz Aldrin en Michael Collins die met de Apollo 11 naar de maan vliegen. Buzz en Neil landen vervolgens op de maan waarna Neil Armstong de legendarische woorden spreekt: “That’s one small step for a man, one giant leap for mankind”.

Wat veel minder bekend is wat deze mannen en hun collega’s hebben moeten doorstaan in hun pogingen als eerste op de maan terecht te komen. En wat nog minder bekend is hoe hun familieleven omging met dat papa een astronaut was. Wat betekent dat voor achterblijvende vrouw en kinderen?

First Man geeft een prachtige en intrigerende blik in deze beide werelden achter het succes van de maanlanding.
Ook de manier van filmen is intrigerend. Zeker in het begin worden de spelers van zeer dichtbij gefilmd waardoor je de spanning als het ware kunt aanraken. Ryan Gosling speelt een introverte, in zichzelf gekeerde Neil Armstrong en Claire Foy zijn vrouw. Prachtig, zoals beide hun rollen neerzetten en hoe ze als man en vrouw omgaan met de tragiek van hun privéleven gekoppeld aan de spanning van de maanmissie.

First Man laat ook meerdere kanten zien van de wedloop naar de maan. Wat de één ziet als een prestigekwestie om de eerste te zijn en daarmee de Russen voor te blijven is voor de ander verspilling van belastinggeld.

De film pakt je direct en ik heb vervolgens ademloos zitten kijken. De pauze had wat mij betreft geskipped kunnen worden! Een echte aanrader voor als je geïnteresseerd bent in een kijkje achter de schermen van de race naar de maan.

Ferdinand Mulder

Ferdinand Mulder

‘First Man’ vertelt het verhaal over de eerste mens op de maan -Neil Armstrong-, op een hele andere wijze dan dat de grote Hollywood films dat normaliter doen. Ingetogen, grotendeels geschoten op ouderwetse 16mm film en door de ogen van Neil. Je ziet wat Neil ziet, wanneer hij door de ruimte gaat, veel onbegrijpelijke hendeltjes en knipperende lampjes in zijn cabine en slechts een klein raampje voor het zicht naar buiten. Hoort wat Neil hoort, wanneer G-krachten vat krijgen op alles waar hij op dat moment deel van uit maakt. En voelt wat hij voelt, bij vlagen claustrofobisch.

‘First man’ is pas de 4e film (meest recent is ‘La la Land’) van de jonge, talentvolle regisseur Damien Chazelle. Ryan Gosling (Oscarnominatie voor ‘Half Nelson’ en ‘La la Land’) overtuigt als Neil Armstrong en Claire Foy (Queen Elizabeth II in ‘The Crown’) heeft een mooie rol als zijn vrouw Janet.

Wat ‘First Man’ vooral laat zien is het enorme doorzettingsvermogen van mensen om hun ultieme doel te bereiken. En hoe on-voor-stel-baar knap deze eerste maanlanding is geweest. De mooie, sfeervolle beelden worden ondersteund door prachtige filmmuziek van Justin Hurwitz.

Vijf sterren voor First man, een uiterst prettig lange zit en voor de eerste keer een beetje het gevoel dat ik als filmliefhebber zelf op de maan ben geland.

Deel dit bericht!

Geef een antwoord