Netelsap: Koningsfeest Hoogeveen achter hekken

Wat was het een feest zeg. Koningsdag in Hoogeveen. De een vond het geweldig. De ander vond het belachelijk. Niks aan de hand dus zou je zeggen, ware het niet dat de gemeente Hoogeveen een grote rol heeft gespeeld bij de vorm waar het feest in werd gegoten. Lang niet iedere ondernemer was daar blij mee.

Door Johan Drenthe

De zwarte omheining rond het feest schijnt voorwaarde voor het verkrijgen van een vergunning geweest te zijn, maar dat zou dan weer niet naar buiten gebracht mogen worden. Althans als je de ondernemers hoort die niet bij het feest betrokken waren. Zij tekenden bezwaar tegen de vergunning aan vanwege de impact die de dichte afrastering op hun winkelnering zou hebben.

Tijdens een onderhoud met de burgemeester werd hen te verstaan gegeven dat het slikken of stikken was. De vergunning was verstrekt en op basis daarvan hadden de vergunninghouders al kosten gemaakt voor de afrastering. De gemeentelijke subsidie voor het feest zou vervallen als de vergunning ingetrokken moest worden.

Omdat de bezwaarmakende ondernemers hun collega’s niet op het laatste moment in de wielen wilden rijden hebben zij het door hen geplande kort geding niet doorgezet. Daar hebben zij wat mij betreft wel punten mee gescoord. Het blijft toch een lastig ding Hoogeveen en feest. Waar is de tijd dat Balance op een podiumauto gewoon voor iedereen toegankelijk kon optreden?

Ik heb het niet zo op omheiningen. Ze veroorzaken scheidslijnen, in plaats van ontmoetingen, maar het zal wel nodig zijn. Toch is het maar goed dat er niks gebeurde waardoor paniek uit brak. Zelfs niet toen er plotseling vuurwerk werd afgestoken (blijkbaar niet gefouilleerd, of illegaal binnengekomen, wat voor velen een klein kunstje geweest schijnt te zijn). Hoe had je weg moeten komen? Ik ben niet binnen geweest, zulke herrie is aan mij niet besteed, maar ik ben wel nieuwsgierig naar de mening van de bezoekers. Hoe vond u het? Is deze manier voor herhaling vatbaar?

4 gedachten over “Netelsap: Koningsfeest Hoogeveen achter hekken

 • 1 mei 2018 om 12:18
  Permalink

  Ook ik ben er niet geweest, zoiets is ook voor mij niet weggelegd!
  De hekken zouden er voor de veiligheid zijn stond op de poster vermeld maar welke veiligheid levert dat werkelijk op, volgens mij zijn de risico’s alleen maar groter daardoor.
  Ondanks dat zulke feesten niets voor mij zijn vind ik wel dat iedereen er van moet kunnen genieten en denk ik dat er op deze manier steeds meer mensen/jeugd naar andere plaatsen gaan om een feestje te vieren.

 • 1 mei 2018 om 13:43
  Permalink

  Ik vind eigenlijk dat een Koningsdagfeest een feestje is voor iedereen, en dus niet een besloten feestje achter hekken! Ik vond de tijd van Balance op een podiumauto te gek! Dat waren mooie feestjes en voor iedereen toegankelijk.
  Als er nu wat gebeurt achter de hekken kan nooit iedereen op tijd weg zijn dat gaat makkelijker als er geen hekken zijn. Ook kun je dan zien wat de dreigingen van buitenaf zijn. Als het gaat om die paar zelf meegebrachte drankjes moeten ze dat zeggen en niet over veiligheid!

 • 2 mei 2018 om 23:33
  Permalink

  Netelap raakt denk ik het hart van de cultuur waaraan Hoogeveen ten onder gaat. Overleg is uitgebannen en alles is vastgelegd in vergunningen. Vuurkorf, paasbult, leuke feestjes.

  Maar goed we hebben er mee te dealen.

Geef een reactie